Heller Ágnes: Az istenit, az ember vállalja a saját múltját!

Történelem
2018 augusztus 17., 11:04

Heller Ágnes egy interjúban zsarnokként írta le Orbán Viktort. Azt mondta, hogy a miniszterelnök Magyarországon minden hatalmat a saját kezébe vett, és semmi sem történhet az ő akaratának ellenében. Szerinte ez zsarnoki viselkedés. 

ACZÉL

Az első kormányzati reakció a Twitteren érkezett. Kovács Zoltán kormányszóvivő  azzal cáfolta Heller véleményét, hogy lejárt szavatosságú vén kommunistának titulálta a filozófust. De milyen kommunista Ő? Heller saját múltjáról nyíltan vall a 2009-es Aczél című dokumentumfilmben. Részlet:

link Forrás

„Az istenit, az ember vállalja a saját múltját! Nem gondolja? Mert akkor nincs takarni valónk, nem félünk. És akkor nem kell magunkat szégyellnünk, ha kiderül valami a saját múltunkból.... Valamiért szégyenkeznünk kell, valamiért nem kell szégyenkeznünk. Én is tudom, hogy miért kell szégyenkeznem. Pontosan tudom. Hát ne vicceljen, én is bűnös vagyok. Voltam annak a pártnak a tagja legalább két esztendeig. Az a két esztendő is sok volt, amelyben ezeket a bűnöket elkövették. És amennyiben tagja voltam a pártnak bűnrészes vagyok azokban a bűnökben, amiket elkövettek. Ezt jobb, ha az ember tudomásul veszi.”

Emlékezetes, hogy a közelmúltban Kovács Zoltánnak is szembe kellett néznie saját köreiben kínossá vált múltjával. A kormányszóvivőnek éppen a CEU elleni kormányzati szívózást kellett kommunikálnia, mikor Sarkadi Zsolt kollégánk rákérdezett, hogy milyen diplomát is szerzett a CEU-n. A szembenézés így sikerült.

link Forrás

Kovács Zoltán még bőven nem olyan idős, mint Heller Ágnes, de máris kiesett neki, hogy szerzett-e amerikai diplomát vagy sem. 

Beszáll a KISZ-titkár

Heller a filmben azt is kifejti, hogy ő abban látja a problémát, hogy a kádárizmus lelke máig bennünk él, és a szellemi élet minden hatalmasságát jelenleg is Aczél Györgynek tekintjük. Ehhez szorosan kötődik, hogy a Magyar Idők főszerkesztője menetrendszerűen rákontrázott a kormányszóvivőre, meztelen seggest ugrott a kommunistázásba. Gajdics Ottó, a Nyíregyházi Főiskola 1989-es, utolsó KISZ-titkára publikációjában bigott, öreg kommunistának nevezi Heller Ágnest. Az alábbi 2017-es Stumpf András-interjúban Gajdics is lehetőséget kapott, hogy szembesüljön a múltjával. Ő ugyan Kováccsal szemben emlékszik rá, de nem lát benne hibát: 

Nem mondja, hogy KISZ-tag volt!

De. Nincs ezen mit szégyellni. 

KISZ-titkár is?

Az is. Én zártam be a Nyíregyházi Főiskola KISZ-irodájának ajtaját – amikor Gyurcsányék Demiszt csináltak belőle, abban már nem vettünk részt.

Találkozott is Gyurcsánnyal akkoriban?

Ő nem emlékszik rá szerintem, de igen. A ma MSZP-s Tukacs István volt a városi KISZ-titkár, amikor én voltam a főiskolai.

Szóval főiskolai KISZ-titkár volt. Felhívnánk a figyelmét, hogy az a „K” ott a „kommunista” kezdőbetűje.

Nem felejtem el

Az Aczél című filmben Heller Ágnes részletesen mesél arról hogyan gondolkodott és hogyan élte meg a rendszerváltás előtti időket. Elmeséli hogyan hallgatták le őket, hogyan tört be hozzájuk az állambiztonság, hogyan rúgtatta ki Aczél György az állásából, majd hogyan hagyta el az országot. A filozófus elmesél egy érdekes esetet, amikor a hatalmát már elveszítő Aczél meghívta magához Hellert és férjét, Fehér  Ferencet. Akkor Aczél arra kérte a házaspárt, hogy bocsássanak meg neki, amiért kettétörte a pályájukat. Fehér Ferenc megbocsátott, és azt mondta felejtsük el, viszont Heller azt válaszolta: „Nem. Ne haragudjon, nem. Nem felejtem el.”

(Varga Ágota filmje itt megtekinthető.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.