„Meg fogom majd nézni” - mondta Kovács Zoltán arra a kérdésre, hogy amerikai diplomát kapott-e a CEU-n

A mai Kormányinfón Sarkadi Zsolt hosszasan kérdezte Lázár Jánost és Kovács Zoltánt, elsősorban arról, hogy pontosan mi magyarázza a CEU ellehetlenítésére alkalmas törvény elfogadását. 

Többek között olyan kérdésekről van szó, hogy Orbán Viktor vagy Áder János lánya miért jár olyan egyetemre, aminek a működéséről Orbán Viktor azt mondta, hogy csalás, hogy át vannak-e verve a CEU-ra járó hallgatók, hogy Kovács Zoltán becsapva érezte-e magát az egyetemen. 

A beszélgetés egyik csúcspontja a hetedik perc körül jön el, amikor Kovács Zoltán kormányszóvivő nem tudja megmondani, hogy ő a CEU-n az Egyesült Államokban akkreditált diplomát kapott-e, de szerinte ez a kérdés amúgy is lényegtelen, mert a Közép-Európai Egyetemnek remek volt a képzése. Kovács szerint amúgy méltatlan az intézményhez az, ami az elmúlt pár napban megy, a kormányszóvivő szerint a CEU kicsit elkalibrálta a megszólalásait az utóbbi napokban. 

Kiderül az is, hogy igenis volt egyeztetés a CEU vezetésével, hiszen a törvény benyújtása után már szóba állt a rektorral Palkovics László államtitkár, és az is, hogy ez Magyarország, nem Sorosország. 

Korábban részletesen is foglalkoztunk azzal, hogy mennyire nehéz értelmezni a kormánypárti érvelést a felsőoktatási törvény átírásának szükségességéről.