Hazugság a fideszesek összes állítása arról, hogy ez a törvény nem a CEU statáriumszerű bezáratására készült

POLITIKA
2017 április 04., 08:14
  • Csalnak a Soros-egyetemen, csak ezt akarjuk megállítani.
  • Ha az USA kormánya meg akar egyezni a CEU-ról, akkor minden rendben lesz, tőlük függ az egyetem sorsa.
  • Bízzon a magyar kormány jóindulatában!
  • Az egyetem bezárása ellen tiltakozó Nobel-díjas tudósokat és a többi tiltakozó ezreket mind megtévesztették, pánikot keltenek, politikai hisztériakeltés zajlik, pedig a kormány csak rendet akar teremteni a felsőoktatás zavaros viszonyaiban.

Ezekkel szédítettek a fideszes és KDNP-s politikusok az utóbbi napokban.

Az új törvény ugyanis több paragrafusában is lehetetlen feltételeket támaszt a CEU-val szemben. 

A kormány azzal érvel, hogy a CEU nem tartja be a törvényeket, holott ezek a megjegyzések mind arra a törvényre vonatkoznak, amit éppen kedden fogadnak el. Holnap hozott szabálynak tegnap nem lehet megfelelni. 

Rétvári Bence államtitkár egyetlen „csalást” tudott a hétfői parlamenti vitában a CEU fejére olvasni, azt, hogy kiad amerikai diplomát is, és ez hátrányba hozza azokat a magyar egyetemeket, amelyek nem adnak ki ilyet. A hatályos törvények szerint ehhez a CEU-nak joga van, ez nem csalás. Sőt, a CEU éppen ezért jött létre! 

Az adminisztrációs hiányosságok, amelyeket az Oktatási Hivatal észrevételezett a CEU esetében, és ami szintén visszatérő hivatkozási alapja a fideszeseknek, azok nem csalások, és nem törvénytelenségek, a hivatal maga is megállapította, hogy együttműködik az egyetem a szükséges pótlások intézésében. Aki valaha látott már bármilyen vállalkozást vagy intézményt Magyarországon, az pontosan tudja, hogy mi a különbség a csalás, a törvények megsértése, és az adatszolgáltatás pótlása között.

Első lehetetlen követelés: épüljön januárig egy új egyetem Amerikában

A törvény egyik paragrafusa azt mondja ki, hogy EU-n kívüli egyetem csak akkor működhet Magyarországon, ha az anyaországában is tart képzést. Ez a leginkább teljesíthetetlen feltétel a CEU esetében. 

A CEU-t ugyanis éppen arra a modellre alapították, hogy a képzésüket az USA-ban lévő hatóságok is akkreditálták, a képzés lebonyolításával viszont a magyarországi, Közép-európai Egyetem nevű társintézményüket bízták meg. Így lehetséges, hogy az USA-ban is érvényes diplomát adjon ki. Ezért tanítanak itt nagy számban nemzetközileg jegyzett tudósok, és ezért jönnek ide a világ több mint száz országából a diákok, mert amerikai, tehát a világon mindenütt versenyképes diplomát adnak ki. 

Ez nem csalás, hanem erre épült fel az egyetem, összhangban az eddigi magyar törvényekkel. Ha ezt a kormány nem engedi meg, akkor vége van az egyetemnek. 

Teljesen irreális elvárás, hogy néhány hónapon belül az USA-ban is létrejöjjön egy másik egyetem, csak a magyar kormány követelésére. Egyrészt egy egyetemet felépíteni hosszú évek munkája, másrészt értelme sincs, a CEU azért van, hogy Közép-Európában legyen, és olcsóbban és közelebb is hozzájussanak amerikai szintű oktatáshoz olyan emberek, akiknek nincs pénzük például a Harvardra. A fideszeseknek az a maszatolása, hogy átláthatatlan, hogy ez amerikai vagy magyar egyetem-e, egyszerű rágalmazás. 

A kétlakiság előírása ráadásul csak a CEU-nak teljesíthetetlen a Magyarországon működő külföldi egyetemek közül, ez is bizonyítja, hogy ezt a törvényt kifejezetten a CEU bezáratására írták.

Második lehetetlen követelés: Kössön szerződést róla az, akinek erre nincs felhatalmazása

A törvény egy másik paragrafusa azt mondja ki, hogy EU-n kívüli egyetem csak akkor működhet Magyarországon, ha ezt kormányközi szerződés rögzíti. Azon kívül, hogy a szabálynak semmi értelme sincs, hiszen soha senki sem tudta még elmondani, hogy miért lesz jobb, ha van ilyen szerződés, szintén a CEU-nak árt a leginkább. 

A CEU ugyanis jelezte, hogy az USA-ban nem a szövetségi kormány, hanem az egyes államok hatóságai jogosultak eljárni felsőoktatási ügyekben, vagyis olyan szerződést kér számon a törvény, aminek megkötése az USA szövetségi kormányával lehetetlen. 

Hogy egészen biztosan csak ez alapján is bezárathassák a CEU-t, hétfő este fideszes képviselők még hozzátettek a törvényhez egy olyan módosítást, hogy ha egy föderatív államról van szó, ahol nem a szövetségi kormány hivatott ilyen megállapodás megkötésére, akkor is kell a szövetségi kormánnyal egy előzetes szerződést kötni. Szinte túlbiztosították a törvényt, hogy a CEU véletlenül se maradhasson meg.

Irreális határidők, titkos törvényhozás

A törvény ráadásul olyan határidőt követel az új feltételek teljesítésére (2018. január 1.), amit akkor sem lehet betartani ilyen komoly követelmények esetében, ha reális lenne egyébként a teljesítésük.

A törvény benyújtásának körülményei is világosan bizonyítják, hogy a CEU ellen készült. A kormány nem volt hajlandó egyeztetni a törvényről sem a CEU-val, sem a magyar felsőoktatás többi szereplőjével, ezt a rektorok sérelmezték is. 

Úgy tiltják be a CEU-t, az ország messze legmagasabban jegyzett felsőoktatási intézményét, hogy a kormány a magyar egyetemi és tudományos világból senkivel sem egyeztetett. A Magyar Tudományos Akadémia elnökétől a hazai egyetemek vezetőiig minden érintett tiltakozott, türelmet kért. Erre a kormány válasza az volt, hogy a törvény elfogadását felgyorsították, és az utolsó percben a feltételeken tovább szigorítottak. Ez a statáriális eljárás demokráciában teljesen elképzelhetetlen.

A kormány vezetői közben rendkívül gyáván úgy tesznek, mintha nem a CEU-t akarnák bezáratni. Össze-vissza maszatolnak, és nem merik vállalni azt, amit tesznek. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.