Mégsem lesz idén díszszemle Washingtonban

külföld
2018 augusztus 17., 04:43

Túl drágának bizonyult Trump nagy álma, a Washingtonba tervezett katonai parádé. Az Egyesült Államokban, bár a világ legerősebb hadseregét tartja fenn, nincs hagyománya az ilyen díszszemléknek. Ha tartottak is ilyet, illetve a gyerekkorunkban november 7-én a tévében közvetítettnél sokkal közvetlenebb, inkább karneváli felvonulást idéző parádét, azt jellemzően csak a háborúból győztesen hazatérő csapatoknak - legutóbb az 1991-es öbölháborúból hazatérőknek - tartottak.

De Trumpot tavaly júliusban lenyűgözte az évi rendes katonai parádé Párizsban, így utasításba adta, hogy neki is tartsanak egy ilyet. Sőt, a Washington Post beszámolója szerint ez kormányzása egyik prioritása. A projekt most mégis takaréklángra került a vártnál sokkal nagyobb költségek miatt. A Post értesülései szerint a díszszemle a jelenlegi számítások alapján 92 millió dollárjába kerülne az adófizetőknek, ez pedig nehezen indokolható kiadás - pláne azután, hogy Trump takarékosságra hivatkozva mondta fel a Dél-Koreával közös hadgyakorlatokat, melyeknek nagyon fontos szerepük volt a kelet-ázsiai erőegyensúly fenntartásában és Észak-Korea féken tartásában.

A Pentagon szemérmes megfogalmazása szerint így most "vizsgálják, milyen lehetőségek vannak 2019-ben" egy ilyen díszszemle megtartására. Őszintén, nem lennék meglepve, ha végül sose kerülne sor rá.

A Post értesülései szerint csütörtökön pár óra alatt jutottak odáig a Pentagonban, hogy inkább el kéne halasztani a díszszemlét. A parádéért amúgy minden jel szerint csak Trump rajong, legalábbis a legnagyobb amerikai veteránszervezet, az American Legion annak ellenére is fölösleges rongyrázásnak tartja, hogy a díszszemlével Trump szerint előttük is tisztelegnének. A szervezet szerint volna mire költeni azt a pénzt, vannak ennél fontosabb dolgok is. Például a veteránok egészségügyi ellátása, hogy ne omladozó kórházakban kelljen regenerálódniuk. (Via BBC, The Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.