Németországig menekült ISIS-es fogvatartója elől, aki aztán szembejött vele az utcán

A BBC számolt be pénteken egy jazidi nő egészen hihetetlen történetéről, akit négy évvel ezelőtt, 14 éves korában ejtettek foglyul az Észak-Irakba benyomuló Iszlám Állam katonái, és aki több ezer szerencsétlen sorstársához hasonlóan szexrabszolgaként tartottak és kínoztak az iszlamista terroristák. 

Ashvakot 100 dollárnak megfelelő pénzért adták el egy Abu Humann nevű férfinek, ezután három hónapig szenvedte el az erőszakot, mire sikerült megszöknie, majd anyjával és fivérével Németországba menekült. 

Ashvak Schwäbisch Gmünd városban kapott menedéket, három évig élt ott, tökéletesen megtanult németül, de néhány hónappal ezelőtt elhagyta az országot, miután egyik nap az utcán, egy szupermarket előtt valaki háta mögött nevén szólította. Abu Humam volt az, aki közölte vele: tudja hol lakik. 

„Elhagytam a családomat és otthonomat, és Németországba mentem, hogy elfelejtsem a verést és a fájdalmat. Az utolsó dolog, amire számítottam, hogy a fogvtartómmal találkozom, aki mindent tud rólam.”

A szövetségi ügyészség megerősítette, hogy a nő öt nappal a találkozás után jelentette az esetet, és nyomozás is indult az ügyben. Állítása szerint a nő mindent elmondott a hatóságoknak iraki szenvedéseiről is. A férfiről fantomkép készült, keresték is, viszont a szupermarket biztonsági kameráinak felvételei nem kerültek elő. 

A nőt annyira megrázta az eset, hogy úgy döntött, visszatér Észak-Irakba. Azt mondja, olyan mélyen traumatizálta a találkozás, hogy képtelen a városban maradni. A német hatóságok egyelőre nem találják a férfit.  

Az eset egyébként nem egyedi, legalábbis egy berlini, jazidiak jogvédelmével foglalkozó szervezet vezetője, Düzen Tekkal szerint találkoztak már hasonló incidensekkel, de ezeknek csak töredéke jut el általában feljelentésig vagy eljárásig. 

Ashvak most egy kurdisztáni jazidi táborban él, de családjával Ausztráliába készülnek, ahol a kormány egy különleges programot működtet az olyan foglyul ejtett és megkínzott nők megsegítésére, mint amilyen ő is. (BBC)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.