Pálinkás József: Ha az elit bunkó módon viselkedik, az az átlagember számára sajnos példaként szolgál

politika
2018 augusztus 17., 05:09
comments 341

Interjút adott a Magyar Hangnak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal éléről nemrégiben eltávolított egykori miniszter, Pálinkás József. A tudós, aki Taxner-Tóth Ernővel együtt alapította 1995-ben a Professzorok Batthyány Körét, beszél a Fidesz múltjáról, arról, hogyan változott meg minden a 2002-es választás elbukása után, és az autonóm középosztály fájó hiányáról. Pálinkás szerint 2003 után erősödött meg az az irányzat a párton belül, mely szerint nem a néhány tízezer értelmiségi számít, a választásokat az emberek egyszerű ösztöneire alapozva lehet megnyerni.

„Kétségtelen, a stratégia bevált, jelentősen hozzájárult a három kétharmados sikerhez” 

- fogalmazott.

Ugyanakkor úgy véli, ez a taktika csak addig tud működni, amíg nem lesznek súlyosabb gazdasági problémák, és a kérdés nem az, hogy csődöt mond-e ez a politika, hanem az, hogy mikor. „Akkor viszont az a tömeg, amely csupán pillanatnyi érdekeire figyel, rendkívül gyorsan elfordul bárkitől – a Fidesztől is – bármilyen irányba. A világban a jó életet – nem kizárólag, de nagyon nagy mértékben – a tudás teremti meg. Sem jól kormányozni, sem hatékony gazdaságot, oktatási vagy egészségügyi rendszert nem lehet működtetni a legkiválóbbak nélkül, de még a legkiválóbbak felével sem”.

Pálinkás szerint a politikai és a gazdasági életben megszűnt a verseny, ennek következtében „az örök nyertes” ellustul és arrogánssá válik. A tudós hiányolja az intelligens közbeszédet, szerinte a durva viselkedésmód elterjedése is ennek köszönhető. 

„Ha az elit bunkó módon viselkedik, akkor ez az átlagember számára sajnos példaként szolgál. Ez ellen mindannyiunknak fel kell lépnünk, mindenkinek saját magán kezdenie a változtatást” 

- tette hozzá. A teljes interjú a Magyar Hang pénteki lapszámában olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.