Ha nincs kézfogás, nincs svájci állampolgárság

Egy muszlim pártól megtagadták az állampolgárságot Svájcban, mert az interjú során visszautasították, hogy kezet fogjanak ellenkező nemű emberekkel. A hatóságok szerint a pár ezzel bizonyította, hogy nem volt sikeres az integrációjuk és nem tisztelik a nemi egyenjogúságot.

A hatóságok szerint a pár - akiket hónapokkal ezelőtt kérdeztek ki - csak nagy nehezen tudott válaszolni az ellenkező nemet érintő kérdésekre is.

A pénteki elutasító döntés pár nappal azután született, hogy kiderült, egy muszlim nő sérelmi díjat kaphat Svédországban, amiért elutasították egy állásinterjún, mert kézfogás helyett másképp köszöntötte a kérdezőt.

A svájci hatóságok szerint azonban az állampolgárságért folyamodóknak be kell illeszkednie a svájci társadalomba, és tisztelniük kell a svájci jogszabályokat. Az észak-afrikai pár Lausanne-ban jelentkezett állampolgárnak. A város polgármestere azt mondta, a vallásszabadság biztosított, de a vallási gyakorlatok nem esnek a törvények hatályán kívül.

Hogy a kézfogás elutasítása miért minősül törvénytelennek, az nem derült ki, de a svájci hatóságok hangsúlyozták, hogy nem a vallásuk miatt utasították el a párt, hanem mert szerintük nem tisztelték a nemi egyenjogúságot. (BBC)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.