Ha nincs kézfogás, nincs svájci állampolgárság

Egy muszlim pártól megtagadták az állampolgárságot Svájcban, mert az interjú során visszautasították, hogy kezet fogjanak ellenkező nemű emberekkel. A hatóságok szerint a pár ezzel bizonyította, hogy nem volt sikeres az integrációjuk és nem tisztelik a nemi egyenjogúságot.

A hatóságok szerint a pár - akiket hónapokkal ezelőtt kérdeztek ki - csak nagy nehezen tudott válaszolni az ellenkező nemet érintő kérdésekre is.

A pénteki elutasító döntés pár nappal azután született, hogy kiderült, egy muszlim nő sérelmi díjat kaphat Svédországban, amiért elutasították egy állásinterjún, mert kézfogás helyett másképp köszöntötte a kérdezőt.

A svájci hatóságok szerint azonban az állampolgárságért folyamodóknak be kell illeszkednie a svájci társadalomba, és tisztelniük kell a svájci jogszabályokat. Az észak-afrikai pár Lausanne-ban jelentkezett állampolgárnak. A város polgármestere azt mondta, a vallásszabadság biztosított, de a vallási gyakorlatok nem esnek a törvények hatályán kívül.

Hogy a kézfogás elutasítása miért minősül törvénytelennek, az nem derült ki, de a svájci hatóságok hangsúlyozták, hogy nem a vallásuk miatt utasították el a párt, hanem mert szerintük nem tisztelték a nemi egyenjogúságot. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.