Csak Pennsylvania államban 3 milliárd dollárba kerülhetnek a katolikus egyháznak a pedofilügyek miatti kártérítések

Tbg
2018 augusztus 19., vasárnap 18:43
300

A 2002-esnél is sokkal hatalmasabb pedofilbotrány-sorozat van kialakulóban az USA-ban. 

A CNN vagy fél tucatnyi ügyet összegyűjtött, de ezek közül is kilóg Pennsylvania, ahol kétéves nyomozás után összesen 300 pap vagy egyházi ember esetében merült fel a pedofília gyanúja, összesen 1000 esetről szereztek tudomást 1940 óta.

Ennél azonban sokkal több gyermek elleni szexuális erőszak történhetett, ám ezek jó része valószínűleg örökre a feledés homályába merül.

A New York Post azt írja, hatalmas, mintegy hárommilliárd dolláros (847 milliárd forintos) összeget kell majd kifizetnie annak a hat állambeli egyházmegyének, amelynek papjait érintettnek találták ezekben az ügyekben.

A katolikus egyház olcsóbban is megúszhatná egyébként, ha nem tagadná le minden egyes alkalommal az elkövetett erőszakot. Így általában megegyezéssel végződnek ezek az ügyek, amikor - hasonlóan a metoo botrányok ügyeihez - a felek pénzben állapodnak meg.

Az egyházi személyek "visszatérően és szándékosan birkózásnak vagy lovacskázásnak minősítik ezeket a szexuális visszaéléseket vagy éppen nem megfelelő magatartásnak", mondta Josh Shapiro, pennsylvaniai államügyész.

Az esetek feltárását azonban nem csak az egyház tagadó hozzállása, hanem az amerikai törvények is nehezítik: sok feljelentésből azért nem lesz ügy, mert a jelenleg hatályos törvények alapján a gyerekmolesztálást 1-2 éven belül jelenteni kell. Az áldozatok pedig ennyi idő alatt addig sem jutnak el, hogy saját családjuknak, ismerőseiknek feltárják ezeket az eseteket, nemhogy fejlelentést tegyenek.

A 300 pedofil pap ügyéből mindössze két személy esetében várható vád alá helyezés, és büntetőügy. 100-an már nem élnek, a többségük pedig már nem pap. (New York Post)

A címlapképen a pittsburghi Szent Pál katedrálisban tartanak misét augusztus 15-én (JEFF SWENSEN/AFP)


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt