Csak Pennsylvania államban 3 milliárd dollárba kerülhetnek a katolikus egyháznak a pedofilügyek miatti kártérítések

Tbg
vallás
2018 augusztus 19., 18:43
comments 279

A 2002-esnél is sokkal hatalmasabb pedofilbotrány-sorozat van kialakulóban az USA-ban. 

A CNN vagy fél tucatnyi ügyet összegyűjtött, de ezek közül is kilóg Pennsylvania, ahol kétéves nyomozás után összesen 300 pap vagy egyházi ember esetében merült fel a pedofília gyanúja, összesen 1000 esetről szereztek tudomást 1940 óta.

Ennél azonban sokkal több gyermek elleni szexuális erőszak történhetett, ám ezek jó része valószínűleg örökre a feledés homályába merül.

A New York Post azt írja, hatalmas, mintegy hárommilliárd dolláros (847 milliárd forintos) összeget kell majd kifizetnie annak a hat állambeli egyházmegyének, amelynek papjait érintettnek találták ezekben az ügyekben.

A katolikus egyház olcsóbban is megúszhatná egyébként, ha nem tagadná le minden egyes alkalommal az elkövetett erőszakot. Így általában megegyezéssel végződnek ezek az ügyek, amikor - hasonlóan a metoo botrányok ügyeihez - a felek pénzben állapodnak meg.

Az egyházi személyek "visszatérően és szándékosan birkózásnak vagy lovacskázásnak minősítik ezeket a szexuális visszaéléseket vagy éppen nem megfelelő magatartásnak", mondta Josh Shapiro, pennsylvaniai államügyész.

Az esetek feltárását azonban nem csak az egyház tagadó hozzállása, hanem az amerikai törvények is nehezítik: sok feljelentésből azért nem lesz ügy, mert a jelenleg hatályos törvények alapján a gyerekmolesztálást 1-2 éven belül jelenteni kell. Az áldozatok pedig ennyi idő alatt addig sem jutnak el, hogy saját családjuknak, ismerőseiknek feltárják ezeket az eseteket, nemhogy fejlelentést tegyenek.

A 300 pedofil pap ügyéből mindössze két személy esetében várható vád alá helyezés, és büntetőügy. 100-an már nem élnek, a többségük pedig már nem pap. (New York Post)

A címlapképen a pittsburghi Szent Pál katedrálisban tartanak misét augusztus 15-én (JEFF SWENSEN/AFP)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.