A cseh elnök akkora barátja Moszkvának, hogy Prága 1968-as szovjet lerohanásának 50. évfordulóján nem mond beszédet

külföld
2018 augusztus 20., 14:01
comments 161
photo_camera Fotó: Alekszej Vitvickij/Szputnyik

Milos Zeman, az idén újraválasztott cseh elnök, akinek már a beiktatási beszéde is botrányba fulladt, Csehszlovákia 1968. augusztus 21-i szovjet lerohanásának 50. évfordulója alkalmából azzal borzolja a kedélyeket, hogy – az egyébként Moszkva nagy nyugati barátjának számító államfő – inkább nem is mond beszédet. Helyette Andrej Kiska szlovák elnök beszédét adja le a cseh közszolgálati tévé.

A szovjet csapatok mellett egyébként lengyel, bolgár és magyar katonák is részt vettek Prága lerohanásában, amivel Magyarország különösen megszívatta magát: romlott a nemzetközi megítélése, és a korrekt nemzetiségpolitikát hirdető, reformer Alexander Dubček eltávolítása után a magyarellenes Gustáv Husákot helyezték Csehszlovákia élére. 1989. december 4-én a Varsói Szerződés 6 tagállama (Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, az NDK és a Szovjetunió) nyilatkozatban ítélte el az 1968-as csehszlovákiai beavatkozást, a szovjet kormány pedig külön állásfoglalásban határolta el magát az akkori moszkvai vezetés hibásnak minősített döntésétől. (CT24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt