A cseh elnök akkora barátja Moszkvának, hogy Prága 1968-as szovjet lerohanásának 50. évfordulóján nem mond beszédet

Fotó: Alekszej Vitvickij/Szputnyik

Milos Zeman, az idén újraválasztott cseh elnök, akinek már a beiktatási beszéde is botrányba fulladt, Csehszlovákia 1968. augusztus 21-i szovjet lerohanásának 50. évfordulója alkalmából azzal borzolja a kedélyeket, hogy – az egyébként Moszkva nagy nyugati barátjának számító államfő – inkább nem is mond beszédet. Helyette Andrej Kiska szlovák elnök beszédét adja le a cseh közszolgálati tévé.

A szovjet csapatok mellett egyébként lengyel, bolgár és magyar katonák is részt vettek Prága lerohanásában, amivel Magyarország különösen megszívatta magát: romlott a nemzetközi megítélése, és a korrekt nemzetiségpolitikát hirdető, reformer Alexander Dubček eltávolítása után a magyarellenes Gustáv Husákot helyezték Csehszlovákia élére. 1989. december 4-én a Varsói Szerződés 6 tagállama (Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, az NDK és a Szovjetunió) nyilatkozatban ítélte el az 1968-as csehszlovákiai beavatkozást, a szovjet kormány pedig külön állásfoglalásban határolta el magát az akkori moszkvai vezetés hibásnak minősített döntésétől. (CT24)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.