A #MeToo egyik arca volt, most peren kívüli egyezséget kötött a fiatal színésszel, aki zaklatással vádolta

Az idei cannes-i filmfesztivál egyik legmegrázóbb pillanata volt az olasz rendező, Asia Argento beszéde, amiben a fesztivált Harvey Weinstein vadászterületének minősítette, majd arról mesélt, hogyan erőszakolta meg őt ott 21 éves korában a hollywoodi producer. Argento, aki a néhai Anthony Bourdain barátnőjeként is ismert, a #MeToo mozgalom egyik arca, az elsők között vállalta névvel a producer elleni vádjait.

Most ő maga is zaklatási botrányba keveredett. Egy azonosíthatatlan forrás titkosított üzenetben küldte meg a New York Timesnak egy peren kívüli egyezség dokumentumait. Ebben Argento azt vállalta, hogy a következő másfél évben 380 ezer dollárt fizet az egykori gyerekszínésznek, a most 22 éves Jimmy Bennettnek, akit a férfi vádjai szerint 2013-ban, alig két hónappal 17. születésnapja után megerőszakolt. Kaliforniában, ahol az eset történt, 18 év a beleegyezési korhatár, így a jog szerint egy ennél idősebb és egy ennél fiatalabb ember szexuális kapcsolata erőszaknak számít.

Az iratokhoz egy 2013. május 9-re datált szelfit is mellékeltek, amely Argentót és Bennettet ábrázolta, ahogy az ágyban fekszenek. A felvétel a Marina del Rey-i Ritz-Carlton hotelben készült, ahol az eset történt. Erről a napról Argento a saját instagramján is közölt közös szelfit Bennettel:

Bennett sikeres gyerekszínész volt, a szakmában csak Jimmy 2-es csapó néven emlegették, mert sose kellett neki két próbánál több a tökéletes felvételhez. Dolgozott Harrison Forddal és Bruce Willissel is, Argentóval pedig először 2004-ben A szív csalfa vágyai című filmben szerepelt először, amiben Argento nem csupán játszott, hanem írta és rendezte is. A film egy drogfüggő prostituált és kisfia borzalmas történetét meséli el, az Argento játszotta karakter rendszeresen lánynak öltözteti fiát, akit Bennett alakított, hogy így csalogassa a férfiakat, akik közül egy végül megerőszakolja a gyereket is.

A forgatás nagyon összehozta Argentót és Bennettet, szinte anyja-fia kapcsolat alakult ki a két művész között. Erre utalnak Argento instagramos bejegyzései is. "Remegve várom a találkozást rég elveszett fiammal, szerelmemmel, @jimmybennett-tel #marinadelrey-ben, és úgy szívom a cigit, mintha nem volna holnap" - írta 2013. május 9-én, a találkozójuk előtt, amire Bennett még szmájlival válaszolta, hogy mindjárt ott.

A Times birtokába jutott dokumentumok szerint a szállodai szobában Argento alkohollal kínálta Bennettet, megmutatta a leveleit, amit neki írt a szállodai jegyzettömbre, majd megcsókolta, az ágyra lökte, orálisan izgatta, majd rámászott, és közösült vele. Ezután megkérte, hogy készítsen róla pár képet.

Bennett a közös ebéd után hazament. Az iratok szerint a hazaúton kezdte "rendkívül zavartan, megalázottan, undorítóan" érezni magát". A Times szerint egy hónappal később, 2013. június 8-án még azt írta a Twitteren Argentónak, hogy "hiányzol, mami!!!!" - Bennett időközben törölte a fiókját.

2013. júniusában Bennett összeveszett a szüleivel, akiket azzal vádolt, hogy kiforgatták a vagyonából. Az év októberében keresetet is benyújtott ellenük, 2014 decemberében peren kívül megállapodtak, de a részletek nem ismertek.

Ahogy a mostani megállapodás részletei is csak az iratokból, melynek hitelességét egyik fél sem cáfolta, bár nyilatkozni se volt hajlandó egyikük sem a Timesnak. Az iratok alapján Bennett azt állította, hogy a lelki megrázkódtatás hatására vesztette el keresőképességét: míg az eset előtti öt évben 2,7 millió dollár volt az összjövedelme, azóta évi 60000 dollárt keres, amiben szerinte a trauma is közrejátszott. Ezért eredetileg 3,5 millió dollár kártérítést követelt, ebből lett végül 380 ezer dollár.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.