A #MeToo egyik arca volt, most peren kívüli egyezséget kötött a fiatal színésszel, aki zaklatással vádolta

Az idei cannes-i filmfesztivál egyik legmegrázóbb pillanata volt az olasz rendező, Asia Argento beszéde, amiben a fesztivált Harvey Weinstein vadászterületének minősítette, majd arról mesélt, hogyan erőszakolta meg őt ott 21 éves korában a hollywoodi producer. Argento, aki a néhai Anthony Bourdain barátnőjeként is ismert, a #MeToo mozgalom egyik arca, az elsők között vállalta névvel a producer elleni vádjait.

Most ő maga is zaklatási botrányba keveredett. Egy azonosíthatatlan forrás titkosított üzenetben küldte meg a New York Timesnak egy peren kívüli egyezség dokumentumait. Ebben Argento azt vállalta, hogy a következő másfél évben 380 ezer dollárt fizet az egykori gyerekszínésznek, a most 22 éves Jimmy Bennettnek, akit a férfi vádjai szerint 2013-ban, alig két hónappal 17. születésnapja után megerőszakolt. Kaliforniában, ahol az eset történt, 18 év a beleegyezési korhatár, így a jog szerint egy ennél idősebb és egy ennél fiatalabb ember szexuális kapcsolata erőszaknak számít.

Az iratokhoz egy 2013. május 9-re datált szelfit is mellékeltek, amely Argentót és Bennettet ábrázolta, ahogy az ágyban fekszenek. A felvétel a Marina del Rey-i Ritz-Carlton hotelben készült, ahol az eset történt. Erről a napról Argento a saját instagramján is közölt közös szelfit Bennettel:

Bennett sikeres gyerekszínész volt, a szakmában csak Jimmy 2-es csapó néven emlegették, mert sose kellett neki két próbánál több a tökéletes felvételhez. Dolgozott Harrison Forddal és Bruce Willissel is, Argentóval pedig először 2004-ben A szív csalfa vágyai című filmben szerepelt először, amiben Argento nem csupán játszott, hanem írta és rendezte is. A film egy drogfüggő prostituált és kisfia borzalmas történetét meséli el, az Argento játszotta karakter rendszeresen lánynak öltözteti fiát, akit Bennett alakított, hogy így csalogassa a férfiakat, akik közül egy végül megerőszakolja a gyereket is.

A forgatás nagyon összehozta Argentót és Bennettet, szinte anyja-fia kapcsolat alakult ki a két művész között. Erre utalnak Argento instagramos bejegyzései is. "Remegve várom a találkozást rég elveszett fiammal, szerelmemmel, @jimmybennett-tel #marinadelrey-ben, és úgy szívom a cigit, mintha nem volna holnap" - írta 2013. május 9-én, a találkozójuk előtt, amire Bennett még szmájlival válaszolta, hogy mindjárt ott.

A Times birtokába jutott dokumentumok szerint a szállodai szobában Argento alkohollal kínálta Bennettet, megmutatta a leveleit, amit neki írt a szállodai jegyzettömbre, majd megcsókolta, az ágyra lökte, orálisan izgatta, majd rámászott, és közösült vele. Ezután megkérte, hogy készítsen róla pár képet.

Bennett a közös ebéd után hazament. Az iratok szerint a hazaúton kezdte "rendkívül zavartan, megalázottan, undorítóan" érezni magát". A Times szerint egy hónappal később, 2013. június 8-án még azt írta a Twitteren Argentónak, hogy "hiányzol, mami!!!!" - Bennett időközben törölte a fiókját.

2013. júniusában Bennett összeveszett a szüleivel, akiket azzal vádolt, hogy kiforgatták a vagyonából. Az év októberében keresetet is benyújtott ellenük, 2014 decemberében peren kívül megállapodtak, de a részletek nem ismertek.

Ahogy a mostani megállapodás részletei is csak az iratokból, melynek hitelességét egyik fél sem cáfolta, bár nyilatkozni se volt hajlandó egyikük sem a Timesnak. Az iratok alapján Bennett azt állította, hogy a lelki megrázkódtatás hatására vesztette el keresőképességét: míg az eset előtti öt évben 2,7 millió dollár volt az összjövedelme, azóta évi 60000 dollárt keres, amiben szerinte a trauma is közrejátszott. Ezért eredetileg 3,5 millió dollár kártérítést követelt, ebből lett végül 380 ezer dollár.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.