Kirúgták Trump náci konferenciát is megjárt beszédíróját

2018 augusztus 20., hétfő 5:24
61

Elhagyta a Fehér Házat Darren Beattie, Donald Trump egyik beszédírója, jelentette a CNN. A hírtelevízió a napokban kereste meg a Fehér Házat Beattie miatt, mert a fiatal beszédíró 2016-ban felszólalt az amerikai nácik egyik konferenciáján.

Darren Beattie, Donald Trump beszédírója rasszista konferencián szólalt fel 2016-ban. Fotó: Screenshot - CNN

Beattie az H. L. Mencken Club konferenciáján beszélt. A társaságot Egy 20. század eleji újságíróról nevezték el, akiről a halála után megjelent naplóiból derült ki, hogy rasszista volt. A társaság éves konferenciáján rendszeres vendég az alt-rightra keresztelt neonáci mozgalom önjelölt vezére, Richard Spencer, de 2016-ban felszólalt a fehérek felsőbbrendűségét hirdető Peter Brimelow, illetve a National Review amerikai konzervatív magazintól rasszista nézeteik miatt kirúgott John Derbyshire és Robert Weissberg is.

A Fehér Ház első körben reagálás helyett türelmet kért a CNN-től, majd péntek este annyit közölt a hírtelevízióval, hogy "Beattie úr már nem dolgozik a Fehér Házban, mi pedig nem kommentálunk magánügyeket". Beattie fehér házi emailcíme pénteken még működött, szombaton már nem.

Beattie maga annyit írt emailben a hírtelevíziónak, hogy 2016-ban valóban felszólalt a Mencken konferencián, de "egyedülálló, tudományos előadásában" nem volt semmi kivetnivaló. "Teljes mértékben kitartok az ott elmondottak mellett" - írta, hozzátéve, hogy "életem legnagyobb megtisztelése volt a Trump-kormányban szolgálni. Szeretem Trump elnököt, aki rettenthetetlen amerikai hős, és továbbra is száz százalékig támogatom. Nincs több mondandóm".