Levágtak öt nullát a venezuelai valutáról

Denominálta valutáját Venezuela. Az országban elszabadult az infláció, amiről hivatalosan már évek óta nem közölnek adatot, de nem hivatalosan júniusban 46000, júliusban pedig már 83000 százalékos volt, az év végére pedig akár egymillió százalékos is lehet.

A denominálás ezen ugyan nem változtat, de talán pár percre kényelmesebbé teheti a venezuelaiak életét. A nullák levágása előtt a 100000-es bankó volt a legnagyobb címlet, abból egy csésze kávé megvásárlásához húsz darab kellett - tegnap, ma már annyiért nyilván egy üres csészét se tettek volna a vendég elé.

A kormány látszólag feladta az infláció elleni harcot, legalábbis a valuta denominálásával egyidejűleg 3000 százalékos (!!!) béremelést is bejelentettek. Mondjuk a minimálbér így is csak harminc amerikai dollár lesz. Ha egyáltalán lesz, mert a kormány csak a béremelést jelentette be, azt nem, hogy mikor, hogyan fogják kifizetni az emelt béreket.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.