Levágtak öt nullát a venezuelai valutáról

külföld
2018 augusztus 20., 11:35
comments 143

Denominálta valutáját Venezuela. Az országban elszabadult az infláció, amiről hivatalosan már évek óta nem közölnek adatot, de nem hivatalosan júniusban 46000, júliusban pedig már 83000 százalékos volt, az év végére pedig akár egymillió százalékos is lehet.

A denominálás ezen ugyan nem változtat, de talán pár percre kényelmesebbé teheti a venezuelaiak életét. A nullák levágása előtt a 100000-es bankó volt a legnagyobb címlet, abból egy csésze kávé megvásárlásához húsz darab kellett - tegnap, ma már annyiért nyilván egy üres csészét se tettek volna a vendég elé.

A kormány látszólag feladta az infláció elleni harcot, legalábbis a valuta denominálásával egyidejűleg 3000 százalékos (!!!) béremelést is bejelentettek. Mondjuk a minimálbér így is csak harminc amerikai dollár lesz. Ha egyáltalán lesz, mert a kormány csak a béremelést jelentette be, azt nem, hogy mikor, hogyan fogják kifizetni az emelt béreket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.