Az Északi-sarkvidék legvastagabb tengeri jégtakarója is megtört

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Fotó: PHILIPPE ROY/Aurimages

A legöregebb és legvastagabb tengeri jég is megtört az Északi-sarkvidéken - olyan helyen nyílt meg a víz Grönlandtól északra, ami eddig mindig be volt fagyva, még nyáron is.

1970 óta készülnek itt felmérések, eddig soha nem jegyezték fel, hogy itt is megtört volna a jég. Idén viszont már kétszer is, meleg szeleknek, és az északi féltekét elérő hőhullámnak köszönhetően.

Thomas Lavergne, a Norvég Meteorológiai Intézet munkatársa ijesztőnek nevezte a fejleményeket, mások szerint újra kell gondolni az elméleteket arról, hogy az Északi-sarkvidék melyik részei bírják majd ki a legtovább a felmelegedést. A Grönlandtól északra fekvő tengerszakasz ugyanis normális esetben annyira fagyott, hogy mostanáig az volt a feltételezés, ez „az utolsó jeges terület”, ami a legtovább bírja.

A jégtakarót viszont sebezhetővé tette a kiugró meleg idén februárban, és most nyáron is - a szelek így távolabbra tolták a jeget, mint bármikor a felmérések kezdete óta. A jég itt átlagosan négy méter vastag, de akár húsz méteres is lehet, ilyen kompakt jeget pedig elég nehéz megmozdítani. A jégtakaró megtörését most tehát inkább a szél, mint az olvadás okozza, de így is lényeges, hogy ez akkor történik, amikor épp kiemelkedően magas a hőmérséklet. (Guardian)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.