Az olasz belügyminiszter nem engedi, hogy partra szálljanak a migránsok, akiket a parti őrség mentett ki egy túlzsúfolt hajóról

külföld
2018 augusztus 21., 04:34

Az olasz parti őrség hajója 177 menekülttel és bevándorlóval a fedélzetén kötött ki Cataniában, Matteo Salvini belügyminiszter viszont nem engedi, hogy partra szálljanak.

photo_camera Fotó: ALESSANDRO FUCARINI/AFP

Az utasok már öt napja vannak az Ubaldo Diciotti nevű hajó fedélzetén, Salvini szerint viszont addig nem léphetnek partra, amíg Európa „be nem száll segíteni”. A Diciotti 190 embert vett fel szerdán egy túlzsúfolt hajóból Lampedusa környékén, 13 embert pedig már orvosi kezelés miatt elvittek. 

Azóta Róma azt mondja, Máltának kellene befogadnia a hajót, mert először az ő területükön haladtak át. Málta ellenkezik, azzal érvelnek, hogy a hajó Olaszországba tartott. Az orvosi ellátást kapott emberek azt mondták az olasz hatóságoknak, hogy a máltaiak kikísérték őket a saját területükről.

photo_camera Fotó: ALESSANDRO FUCARINI/AFP

Ahhoz is három nap tárgyalás kellett, hogy a hajó egyáltalán ki tudjon kötni: Danilo Toninelli közlekedési miniszter hétfőn jelenettte be, hogy Cataniában kiköthetnek. Ezután jött Salvini bejelentése: akkor léphetnek partra, „ha az embereket el lehet osztani az EU-ban, a szolidaritás szellemében”.

A hajón lévő emberek legnagyobb része Szomáliából és Eritreából érkezett. (Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.