Az olasz belügyminiszter nem engedi, hogy partra szálljanak a migránsok, akiket a parti őrség mentett ki egy túlzsúfolt hajóról

Az olasz parti őrség hajója 177 menekülttel és bevándorlóval a fedélzetén kötött ki Cataniában, Matteo Salvini belügyminiszter viszont nem engedi, hogy partra szálljanak.

Fotó: ALESSANDRO FUCARINI/AFP

Az utasok már öt napja vannak az Ubaldo Diciotti nevű hajó fedélzetén, Salvini szerint viszont addig nem léphetnek partra, amíg Európa „be nem száll segíteni”. A Diciotti 190 embert vett fel szerdán egy túlzsúfolt hajóból Lampedusa környékén, 13 embert pedig már orvosi kezelés miatt elvittek. 

Azóta Róma azt mondja, Máltának kellene befogadnia a hajót, mert először az ő területükön haladtak át. Málta ellenkezik, azzal érvelnek, hogy a hajó Olaszországba tartott. Az orvosi ellátást kapott emberek azt mondták az olasz hatóságoknak, hogy a máltaiak kikísérték őket a saját területükről.

Fotó: ALESSANDRO FUCARINI/AFP

Ahhoz is három nap tárgyalás kellett, hogy a hajó egyáltalán ki tudjon kötni: Danilo Toninelli közlekedési miniszter hétfőn jelenettte be, hogy Cataniában kiköthetnek. Ezután jött Salvini bejelentése: akkor léphetnek partra, „ha az embereket el lehet osztani az EU-ban, a szolidaritás szellemében”.

A hajón lévő emberek legnagyobb része Szomáliából és Eritreából érkezett. (Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.