Kitoloncoltak egy 95 éves férfit az USA-ból, aki fegyveres őr lehetett egy koncentrációs táborban

2018 augusztus 21., kedd 7:29
241

Hétfőn letartóztattak és kitoloncoltak egy 95 éves férfit az Egyesült Államokban, aki a hatóságok szerint az utolsó, eddig az országban maradt náci kollaboráns volt: a kiutasítási rendeletet Donald Trump írta alá, ezután távolították el otthonából Jakiw Palijt. 

Az igazságügyi minisztérium tisztviselői szerint Palij a világháború idején fegyveres őr volt az egyik lengyelországi koncentrációs táborban, később pedig hazudott az amerikai bevándorlási hivatalnak, amikor arról kérdezték, hogy mit tett a háború idején. 

Palij kitoloncolásáról már régóta szó volt: a vádak szerint a férfi a treblinkai megsemmisítő táborban dolgozott, többek között azon a novemberi napon is 1943-ban, amikor hatezer rabot gyilkoltak le az SS tagjai. 

Palij 1949-ben érkezett meg az Egyesült Államokba, 1957-ben pedig állampolgárságot kapott. A szövetségi hatóságok 2003-ban tárták fel, hogy a férfi hazudhatott a bevándorlásiaknak, egy New York-i bevándorlási bíróság 2005-ben pedig visszavonta a férfi állampolgárságát, és elrendelte a kitoloncolását. Akkor a férfi arról beszélt, hogy nem volt kollaboráns, és 18 évesen besorozták, amikor a nácik elfoglalták a gazdaságukat. 

A kitoloncolása viszont azóta is váratott magára, mivel Németország nem kívánta fogadni a férfit. Kiszivárgott hírek szerint Trump éppen ezért arra kérte az új berlini amerikai nagykövetet, hogy az első számú feladata a kitoloncolás előkészítése legyen, mihelyst megérkezik új állomáshelyére. Richard Grenell nagykövet pedig a jelek szerint komolyan vette a feladatot, hiszen pár hónappal megérkezése után lehetségessé vált a toloncolás. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy Németországban vád alá helyezik-e a férfit, akit Németország azért nem akart fogadni, mert nem volt német állampolgár: Pajil Ukrajnában született, az elmúlt 13 évben pedig Queensben élt. Otthona előtt rendszeresek voltak a tüntetések, és a kitoloncolása kétpárti támogatottságot élvezett: demokrata és republikánus politikusok is szorgalmazták, hogy távolítsák el az országból a férfit. (ABC)