Radioaktív eszköz tűnt el Malajziában

A malajziai hatóságok hatóvadászatot indítottak egy radioaktív eszköz után, ami egy teherautó hátuljáról tűnt el a hónap elején a fővárosban. Tájékoztatásuk szerint az eszközben tárolt radioaktív anyag veszélyes szennyeződést okozhat, ha nem megfelelően kezelik.

A hatóságok másik félelme, hogy rossz kezekbe kerülve akár fegyver, azaz úgynevezett piszkos bomba készítéséhez is felhasználhatják. A hivatalos nyilatkozatokban ugyan elismerték, hogy eltűnt az eszköz, de állításuk szerint mindent az irányításuk alatt tartanak. 

Az eszközt ipari képalkotáshoz használták, egy olyan vállalat tulajdonában volt, amelyik olaj- és földgáz vállalatoknak készített radiográfiás teszteket. A 23 kilogrammos eszközzel állítólag fémfelületeken lehetett repedéseket keresni. Az eszközben a iridium-192 izotóp található, ha valaki ezzel pár percre közvetlenül érintkezik, súlyos sérüléseket szenvedhet, pár órás kitettség pedig már halálhoz vezethet. 

Egy hasonló eszköz már tavaly is eltűnt az országban, annak hollétéről azóta sem tudni semmit. (BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.