Újabb ország szakította meg diplomáciai kapcsolatát Tajvannal, és pártolt át Kínához

külföld
2018 augusztus 21., 06:07
comments 35

Tajvan megszakította a diplomáciai kapcsolatait Salvadorral, és ezzel már csak 17 olyan, javarészt kis és fejlődő ország maradt, amelyet ilyen kötelék fűz a szigetországhoz.

A salvadori külügyminiszter, Carlos Castaneda, kínai kollégájával, Wang Jivel
photo_camera A salvadori külügyminiszter, Carlos Castaneda, kínai kollégájával, Wang Jivel Fotó: WANG ZHAO/AFP

A diplomáciai kapcsolatok megszakítását a tajvani külügyminisztérium jelentette be kedden. Joseph Vu külügyi szóvivő indoklásában közölte, hogy Tajvan nem hajlandó folytatni a pénzügyi versenyt Kínával. Salvador csillagászati pénzügyi támogatást kér Tajpejtől egy kikötő fejlesztésére, de a helyzet kiértékelése után a kormány arra az elhatározásra jutott, hogy nem tud támogatni számára célszerűtlen beruházást. 

"A kínai nyomásgyakorlás még eltökéltebbé teszi Tajvant a demokrácia és a szabadság felé vezető úton" - tette hozzá.

Ezzel egy időben Salvador Sánchez Cerén salvadori elnök is bejelentette, hogy országa megszakította a diplomáciai kapcsolatait Tajvannal, és Kínával létesít ilyen viszonyt.
Tajvan azzal vádolja Pekinget, hogy nagyvonalú segélycsomagokkal elcsalogatja tőle a baráti országokat. Kína ezt tagadja, és változatlanul azt az álláspontot képviseli, hogy a szigetország szerves része, egyik tartománya, és nincs jogában diplomáciai viszonyt fenntartani más országokkal

Amióta Caj Jing-ven tajvani elnök két éve hatalomra került, Salvadorral együtt már öt ország szakított Tajvannal, és pártolt át Kínához. Az idén Burkina Faso és a Dominikai Köztársaság tette ezt. Caj hivatalba lépése óta ellenségesebb a viszony Peking és Tajpej között. Pekingben attól tartanak, hogy Caj a függetlenedés útjára tereli a szigetországot, ami Kína számára megengedhetetlen lenne. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.