Újabb ország szakította meg diplomáciai kapcsolatát Tajvannal, és pártolt át Kínához

Tajvan megszakította a diplomáciai kapcsolatait Salvadorral, és ezzel már csak 17 olyan, javarészt kis és fejlődő ország maradt, amelyet ilyen kötelék fűz a szigetországhoz.

A salvadori külügyminiszter, Carlos Castaneda, kínai kollégájával, Wang JivelFotó: WANG ZHAO/AFP

A diplomáciai kapcsolatok megszakítását a tajvani külügyminisztérium jelentette be kedden. Joseph Vu külügyi szóvivő indoklásában közölte, hogy Tajvan nem hajlandó folytatni a pénzügyi versenyt Kínával. Salvador csillagászati pénzügyi támogatást kér Tajpejtől egy kikötő fejlesztésére, de a helyzet kiértékelése után a kormány arra az elhatározásra jutott, hogy nem tud támogatni számára célszerűtlen beruházást. 

"A kínai nyomásgyakorlás még eltökéltebbé teszi Tajvant a demokrácia és a szabadság felé vezető úton" - tette hozzá.

Ezzel egy időben Salvador Sánchez Cerén salvadori elnök is bejelentette, hogy országa megszakította a diplomáciai kapcsolatait Tajvannal, és Kínával létesít ilyen viszonyt.
Tajvan azzal vádolja Pekinget, hogy nagyvonalú segélycsomagokkal elcsalogatja tőle a baráti országokat. Kína ezt tagadja, és változatlanul azt az álláspontot képviseli, hogy a szigetország szerves része, egyik tartománya, és nincs jogában diplomáciai viszonyt fenntartani más országokkal

Amióta Caj Jing-ven tajvani elnök két éve hatalomra került, Salvadorral együtt már öt ország szakított Tajvannal, és pártolt át Kínához. Az idén Burkina Faso és a Dominikai Köztársaság tette ezt. Caj hivatalba lépése óta ellenségesebb a viszony Peking és Tajpej között. Pekingben attól tartanak, hogy Caj a függetlenedés útjára tereli a szigetországot, ami Kína számára megengedhetetlen lenne. (MTI, Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.