3 helyen is megdőlt a Dunán a valaha mért legalacsonyabb vízállás rekordja

2018 augusztus 22., szerda 8:34
71

Három helyen is megdőlt a Dunán a valaha mért legalacsonyabb vízállás rekordja az elmúlt egy napban, de az előrejelzések szerint a következő napokban nem valószínű további vízszintcsökkenés – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) az MTI-vel.

A közlemény szerint Ercsinél mínusz 67 cm-t regisztráltak, az eddigi rekord az 1970-ben mért mínusz 36 cm volt. Dunaföldváron a 2011 decemberében regisztrált mínusz 172 cm-nél 1 cm-rel alacsonyabbat mértek, Dunaújvárosban pedig a 2016-os mínusz 55 cm-es rekord dőlt meg 3 cm-rel.

Szerda reggel Budapestnél 61 centiméteres vízállást mértek, ez 10 centivel több, mint a 2003-ban regisztrált legkisebb vízállás.

Alacsony vízállás Budapesten, a Margit híd lábánál. Fotó: Botos Tamás/444

Az elmúlt 24 órában 2 cm-es apadás volt, a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő 6 napban viszont a Duna meghatározó vízgyűjtőin számottevő mennyiségű csapadék várható. A vízszintemelkedés szombaton éri el Budapestet, aznap déltől áradó tendenciára lehet számítani.

Az OMIT azt írta, a tartósan alacsony vízállások továbbra is ellehetetlenítik a ráckevei-soroksári Duna-ág természetes vízpótlását, ezért ott a vizet a múlt héten telepített ideiglenes mobil szivattyúk pótolják éjjel-nappal.

Kitértek arra is, hogy a vizsgálatok szerint az ottani vízminőség a felső és az alsó szakaszon jó, a középső szakaszon megfelelő, de az alacsony vízállás, a lelassult áramlás és a magas vízhőmérséklet miatt – elsősorban a középső szakaszon – oxigénhiányos állapot alakulhat ki.

A romlás előrejelzésére egy kiterjedt, speciális rendszert üzemeltetnek, ami 7 jellemző helyen vizsgálja a kritikus vízminőségi paramétereket, a megelőzésre pedig levegőztető rendszereket telepítettek Dunaharasztiban, a tassi Rózsa-szigetnél, a Molnár-szigetnél és a szigethalmi hídnál. A vízálláscsökkenés kedvezőtlen hatásainak elkerülésére a következő napokban újabb ideiglenes vízpótló szivattyúkat telepíthetnek. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt