Argentínában elégettek 389 kilogramm kokaint, ami az orosz nagykövetség épületéből került elő

külföld
2018 augusztus 22., 14:03
comments 74

Oroszország és Argentina képviselői közösen égettek el 389 kilogramm kokaint Buenos Airesben. Az igazán jelentős mennyiségű kábítószer az orosz nagykövetségről került elő. 

Becslések alapján a kábítószer piaci értéke 80 millió euró lehet. A nagykövetség egykori gondnoka és egy argentin rendőr is aközött a hat ember között van, akiket eddig letartóztattak a drogfogás miatt. 

link Forrás

A kábítószer megtalálása is egy érdekes történet volt: 2016-ban az akkori orosz nagykövet értesítette az argentin hatóságokat, hogy 12 bőröndöt talált a nagykövetség épületében, és mindegyik tele van droggal. 

Aznap éjjel a rendőrség észrevétlenül behatolt az épületbe, és a kokaint lisztre cserléték, valamint GPS-jeladókat is telepítettek a bőröndökbe. A terv az volt, hogy megvárják, míg a tulajdonos felszedi a bőröndöket, és akkor lecsapnak rá. De a tulajdonos csak nem akart felbukkanni: a rendőrség 14 hónapon át figyelte a lisztes bőröndöket. 

A lefoglalt kábítószerek Oroszországban
photo_camera A lefoglalt kábítószerek Oroszországban Fotó: HO/AFP

Kicsit több mint egy évvel később viszont megjelent a tulajdonos, és útnak indította a bőröndöket. A lisztrakomány egészen Moszkváig jutott, ott zajlottak a letartóztatások is. 

A kábítószer közös elégetésén részt vett az orosz nagykövet és az argentin biztonsági miniszter is. 

A bűnszervezet feltételezett vezetőjét később Németországban fogták el: az orosz Andrej Kovalcsukot júliusban adták ki Oroszországnak. A hatóságok szerint a csempészbandát vezető Kovalcsuk felbérelte a nagykövetség gondnokaként dolgozó Ali Abjanovot, hogy a követséghez tartozó iskolaépületben rejtse el a kábítószert, illetve szervezze meg az Oroszországba történő szállítását. A gyanú szerint egy argentin rendőr is benne volt a csempészésben: Ivan Blizniouk a reptéren dolgozott, és segíthetett átjutni a csomagoknak az ellenőrzésen.   

A gyanúsítottak szerint a teljes vád egy provokáció, és ők csak különleges kávét szerettek volna exportálni Argentínából. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.