Argentínában elégettek 389 kilogramm kokaint, ami az orosz nagykövetség épületéből került elő

Oroszország és Argentina képviselői közösen égettek el 389 kilogramm kokaint Buenos Airesben. Az igazán jelentős mennyiségű kábítószer az orosz nagykövetségről került elő. 

Becslések alapján a kábítószer piaci értéke 80 millió euró lehet. A nagykövetség egykori gondnoka és egy argentin rendőr is aközött a hat ember között van, akiket eddig letartóztattak a drogfogás miatt. 

A kábítószer megtalálása is egy érdekes történet volt: 2016-ban az akkori orosz nagykövet értesítette az argentin hatóságokat, hogy 12 bőröndöt talált a nagykövetség épületében, és mindegyik tele van droggal. 

Aznap éjjel a rendőrség észrevétlenül behatolt az épületbe, és a kokaint lisztre cserléték, valamint GPS-jeladókat is telepítettek a bőröndökbe. A terv az volt, hogy megvárják, míg a tulajdonos felszedi a bőröndöket, és akkor lecsapnak rá. De a tulajdonos csak nem akart felbukkanni: a rendőrség 14 hónapon át figyelte a lisztes bőröndöket. 

A lefoglalt kábítószerek OroszországbanFotó: HO/AFP

Kicsit több mint egy évvel később viszont megjelent a tulajdonos, és útnak indította a bőröndöket. A lisztrakomány egészen Moszkváig jutott, ott zajlottak a letartóztatások is. 

A kábítószer közös elégetésén részt vett az orosz nagykövet és az argentin biztonsági miniszter is. 

A bűnszervezet feltételezett vezetőjét később Németországban fogták el: az orosz Andrej Kovalcsukot júliusban adták ki Oroszországnak. A hatóságok szerint a csempészbandát vezető Kovalcsuk felbérelte a nagykövetség gondnokaként dolgozó Ali Abjanovot, hogy a követséghez tartozó iskolaépületben rejtse el a kábítószert, illetve szervezze meg az Oroszországba történő szállítását. A gyanú szerint egy argentin rendőr is benne volt a csempészésben: Ivan Blizniouk a reptéren dolgozott, és segíthetett átjutni a csomagoknak az ellenőrzésen.   

A gyanúsítottak szerint a teljes vád egy provokáció, és ők csak különleges kávét szerettek volna exportálni Argentínából. (BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.