Grúzia panaszt nyújtott be Oroszország ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságánál

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Grúzia (Georgia) panaszt nyújtott be Oroszország ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságánál (EJEB), az ország területe egy részének megszállásával és grúz etnikumú állampolgárok célzott elnyomásával vádolva Moszkvát – közölte a grúz igazságügy-minisztérium.

Grúzia keresetében azt kéri, hogy az EJEB állapítsa meg Oroszország felelősségét az Emberi Jogok Európai Egyezménye több cikkének megsértésében. A folytatódó megszállás, szögesdrót felhúzása és a grúziai lakosság elleni célzott orosz propaganda sérti az egyezmény 2. (az élethez való jog), 3. (a kínzás tilalma), 5. (a szabadsághoz és a biztonsághoz való jog), 6. (a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog) és 13. (hatékony jogorvoslathoz való jog) cikkeit – áll a közleményben.

A közleményben Oroszországot azzal is vádolja Tbiliszi, hogy rejtegeti Arcsilo Tatunasvili, a grúz rendvédelmi szervek Dél-Oszétiában elhunyt munkatársa halálának felelőseit, és eltitkolja az ügyben készült orvosszakértői vizsgálat eredményeit. Tatunasvilit 2018 februárjában vették őrizetbe Dél-Oszétiában. Kémkedéssel vádolták, illetve azzal, hogy részese volt a 2004-2008 közötti grúz-oszét konfliktus eseményeinek. Amikor kihallgatásra vitték, ellenállt és megsérült. Később rossz közérzetre panaszkodott, majd kórházba szállították, ahol meghalt.

Grúzia 2008. augusztus 8-án támadást indított szakadár tartománya, Dél-Oszétia visszaszerzéséért, de Oroszország beavatkozott a terület védelmében. Moszkva előzőleg tömegesen adott orosz állampolgárságot Dél-Oszétia lakosainak, egyebek között ezzel indokolva beavatkozását. Az ötnapos háborúban, ami orosz győzelemmel végződött, több mint ezren haltak meg. Moszkva ezután 2008. augusztus 26-án elismerte Dél-Oszétia és a másik szakadár grúziai terület, Abházia függetlenségét. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.