Grúzia panaszt nyújtott be Oroszország ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságánál

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Grúzia (Georgia) panaszt nyújtott be Oroszország ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságánál (EJEB), az ország területe egy részének megszállásával és grúz etnikumú állampolgárok célzott elnyomásával vádolva Moszkvát – közölte a grúz igazságügy-minisztérium.

Grúzia keresetében azt kéri, hogy az EJEB állapítsa meg Oroszország felelősségét az Emberi Jogok Európai Egyezménye több cikkének megsértésében. A folytatódó megszállás, szögesdrót felhúzása és a grúziai lakosság elleni célzott orosz propaganda sérti az egyezmény 2. (az élethez való jog), 3. (a kínzás tilalma), 5. (a szabadsághoz és a biztonsághoz való jog), 6. (a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog) és 13. (hatékony jogorvoslathoz való jog) cikkeit – áll a közleményben.

A közleményben Oroszországot azzal is vádolja Tbiliszi, hogy rejtegeti Arcsilo Tatunasvili, a grúz rendvédelmi szervek Dél-Oszétiában elhunyt munkatársa halálának felelőseit, és eltitkolja az ügyben készült orvosszakértői vizsgálat eredményeit. Tatunasvilit 2018 februárjában vették őrizetbe Dél-Oszétiában. Kémkedéssel vádolták, illetve azzal, hogy részese volt a 2004-2008 közötti grúz-oszét konfliktus eseményeinek. Amikor kihallgatásra vitték, ellenállt és megsérült. Később rossz közérzetre panaszkodott, majd kórházba szállították, ahol meghalt.

Grúzia 2008. augusztus 8-án támadást indított szakadár tartománya, Dél-Oszétia visszaszerzéséért, de Oroszország beavatkozott a terület védelmében. Moszkva előzőleg tömegesen adott orosz állampolgárságot Dél-Oszétia lakosainak, egyebek között ezzel indokolva beavatkozását. Az ötnapos háborúban, ami orosz győzelemmel végződött, több mint ezren haltak meg. Moszkva ezután 2008. augusztus 26-án elismerte Dél-Oszétia és a másik szakadár grúziai terület, Abházia függetlenségét. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.