Grúzia panaszt nyújtott be Oroszország ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságánál

Grúzia (Georgia) panaszt nyújtott be Oroszország ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságánál (EJEB), az ország területe egy részének megszállásával és grúz etnikumú állampolgárok célzott elnyomásával vádolva Moszkvát – közölte a grúz igazságügy-minisztérium.

Grúzia keresetében azt kéri, hogy az EJEB állapítsa meg Oroszország felelősségét az Emberi Jogok Európai Egyezménye több cikkének megsértésében. A folytatódó megszállás, szögesdrót felhúzása és a grúziai lakosság elleni célzott orosz propaganda sérti az egyezmény 2. (az élethez való jog), 3. (a kínzás tilalma), 5. (a szabadsághoz és a biztonsághoz való jog), 6. (a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog) és 13. (hatékony jogorvoslathoz való jog) cikkeit – áll a közleményben.

A közleményben Oroszországot azzal is vádolja Tbiliszi, hogy rejtegeti Arcsilo Tatunasvili, a grúz rendvédelmi szervek Dél-Oszétiában elhunyt munkatársa halálának felelőseit, és eltitkolja az ügyben készült orvosszakértői vizsgálat eredményeit. Tatunasvilit 2018 februárjában vették őrizetbe Dél-Oszétiában. Kémkedéssel vádolták, illetve azzal, hogy részese volt a 2004-2008 közötti grúz-oszét konfliktus eseményeinek. Amikor kihallgatásra vitték, ellenállt és megsérült. Később rossz közérzetre panaszkodott, majd kórházba szállították, ahol meghalt.

Grúzia 2008. augusztus 8-án támadást indított szakadár tartománya, Dél-Oszétia visszaszerzéséért, de Oroszország beavatkozott a terület védelmében. Moszkva előzőleg tömegesen adott orosz állampolgárságot Dél-Oszétia lakosainak, egyebek között ezzel indokolva beavatkozását. Az ötnapos háborúban, ami orosz győzelemmel végződött, több mint ezren haltak meg. Moszkva ezután 2008. augusztus 26-án elismerte Dél-Oszétia és a másik szakadár grúziai terület, Abházia függetlenségét. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.