Iráni és orosz fiókokat törölt a Facebook és a Twitter

A Közel-Keleten, Latin-Amerikában, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában élőket célzó orosz és iráni propagandaoldalakat törölt a Facebook és a Twitter. A Facebook közleménye szerint a most törölt 652 oldal java iráni volt, ezeken az izraeli-palesztin konfliktust, illetve Szaúd-Arábia-ellenes témákat napirenden tartva terjesztettek iráni propagandát, láthatóan összehangoltan.

A Facebookot és a Twittert a Fireeye kiberbiztonsági cég figyelmeztette az összehangoltan működő trollfiókokra. A cég szerint az oldalak közül többet is Irán angol nyelvű propagandaadójához, a Press TV-hez köthető Liberty Front Press működtetett. A cég, amely az oldalak egy részét már 2013-ban, a javát 2017-ben hozta létre, sosem fedte fel a felhasználók előtt iráni kötődését.

A Facebook az amerikai és a brit hatóságokkal is megosztotta értesüléseit. Tájékoztatásuk szerint az oroszokkal szemben Irán nem a 2018-as amerikai félidős választást akarta befolyásolni.

Ahogy most azok az orosz katonai hírszerzéshez, a GRU-hoz köthető oldalak sem - a számukat a Facebook nem közölte -, melyeket szintén eltávolítottak. Ezek az ukrajnai és a szíriai válságról terjesztettek orosz propagandát.

A Facebook szerint a mostani törléseket hónapokig tartó nyomozás előzte meg, melynek során megpróbálták feltárni a hálózat kiterjedését és szándékait. Mint mondták, tovább folytatják a nyomozást, mert "további kártékony aktivitásra" számítanak. (Via MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.