Nagyot zuhantak a Mészáros birtokába került vidéki lapok példányszámai

media
2018 augusztus 22., 13:12
comments 197

Az mfor.hu közölt cikket a nyomtatott sajtó állapotáról, sorra vették, hogy hogyan alakultak az egyes lapok eladott példányszámai az utolsó negyedévben. 

A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség legfrissebb adatai alapján arról írnak, hogy a Magyar Nemzet megszüntetése a Népszavának kedvezett, és 3 hónap alatt 19,9 ezerről 21 ezer fölé emelkedett az eladott példányok száma. 

Rosszabbul jártak a hetilapok: a nemrég végleg megszüntetett, Simicska Lajos érdekeltségébe tartózó Heti Válasz forgalma a legutóbbi negyedévben 10,5 százalékkal volt rosszabb, mint egy évvel korábban. A HVG 0,3 százalékkal növelte forgalmát az első negyedévhez képest, 30297 példány fogyott belőle hetente, de ez 2,4 százalékos visszaesés a tavalyi hasonló adathoz képest. A legnagyobbat a hetilapok közül a 168 Óra esett, 13,8 százalékos éves visszaesésükkel 10105 példány fogyott a lapból hetente. 

Mint az mfor.hu írja, visszaesett a Blikk és a Bors forgalma is, az előző év hasonló időszakához képest 8-10 százalékkal: a Blikkből 91 ezer, a Borsból 51 ezer megy el átlagosan naponta. Az egyik legkelendőbb lap még mindig a Story, 157 ezres példányszámuk 1,7 százalékkal kisebb csak, mint egy éve ilyenkor. 

A nagy zuhanók között a Mészáros Lőrinc birtokába került megyei lapok vannak: a legkisebbet a Békés Megyei Hírlap esett: 11745 darabos forgaloméval 10,46 százalékos visszaesést hozott össze. 13 százaléknál kevesebbet esett még a Petőfi Népe, a Somogyi Hírlap, a Tolnai Népújság és a Vas Népe. 

A Dunaújvárosi Hírlap 17,96 százalékot esett, a Napló forgalma 18,21 százalékkal zsugorodott egy év alatt, míg a Fejér Megyei Hírlap 18,26 százalékot esett vissza, ebből már csak 22406 példány fogy. 

Mint a cikk kitér rá, a lapok többsége 2016 harmadik negyedévében került Mészáros kezébe, azóta pedig a korábbi ereszkedés látványos zuhanássá változott: a 13 vizsgált lap forgalma 20 százalékkal esett vissza. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.