Végre már a Skype is végpontok közti titkosítást kapott

Nagy biztonsági frissítést adott ki a Skype-ra a Microsoft. A cég becsületére legyen mondva, hogy a netes telefonként indult csevegőalkalmazása a piac többi szereplőjével ellentétben már régesrég titkosítva küldte a felhasználók között a jeleket, de most a korábbi központi titkosítást feladva a Signal - általam is használt és melegen ajánlott - végpontok közti titkosítására állt át. Ennek a lényege nagyon tömören az, hogy míg eddig az üzeneteket egy központi szerveren titkosították - így azok végső soron visszafejthetők voltak -, mostantól a központi szervereket kiiktatva átálltak a végpontok közti titkosításra, a ma ismert legbiztonságosabb titkosítási módszerre.

További előnye, hogy szemben a Skype korábbi titkosításával, amit független szakértők nem tudtak auditálni, a Signal nyílt forráskódú rendszer, az integritását bárki ellenőrzi - és szokták is ellenőrizni bőszen.

Az így titkosított kommunikációt még maga a Microsoft sem tudja visszafejteni, vagyis kiadni se tudja a kíváncsi hatóságoknak, illetve a hackerek se tudnak hozzáférni. Itt azért meg kell említeni, hogy a beszélgetéseinket már a titkosítás előtt is megfigyelhetik, amennyiben sikerül megszerezniük az ellenőrzést a számítógép, mobileszköz mikrofonja felett, vagy olyan alkalmazást telepíteni, amely rögzíti a bevitt karaktereket.

A Signal Protocolt az Open Whisper nevű non-profit fejlesztette ki, a Signalen kívül ezt használja például a WhatsApp is.

A Microsoft január óta tesztelte a rendszert, mely mostantól mindenkinek elérhető. Egyelőre videóhívásra nem lehet használni, de hanghívásra, szöveges üzenetek, illetve fájlok (!) küldésére igen. (Via Fortune)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.