Végre már a Skype is végpontok közti titkosítást kapott

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nagy biztonsági frissítést adott ki a Skype-ra a Microsoft. A cég becsületére legyen mondva, hogy a netes telefonként indult csevegőalkalmazása a piac többi szereplőjével ellentétben már régesrég titkosítva küldte a felhasználók között a jeleket, de most a korábbi központi titkosítást feladva a Signal - általam is használt és melegen ajánlott - végpontok közti titkosítására állt át. Ennek a lényege nagyon tömören az, hogy míg eddig az üzeneteket egy központi szerveren titkosították - így azok végső soron visszafejthetők voltak -, mostantól a központi szervereket kiiktatva átálltak a végpontok közti titkosításra, a ma ismert legbiztonságosabb titkosítási módszerre.

További előnye, hogy szemben a Skype korábbi titkosításával, amit független szakértők nem tudtak auditálni, a Signal nyílt forráskódú rendszer, az integritását bárki ellenőrzi - és szokták is ellenőrizni bőszen.

Az így titkosított kommunikációt még maga a Microsoft sem tudja visszafejteni, vagyis kiadni se tudja a kíváncsi hatóságoknak, illetve a hackerek se tudnak hozzáférni. Itt azért meg kell említeni, hogy a beszélgetéseinket már a titkosítás előtt is megfigyelhetik, amennyiben sikerül megszerezniük az ellenőrzést a számítógép, mobileszköz mikrofonja felett, vagy olyan alkalmazást telepíteni, amely rögzíti a bevitt karaktereket.

A Signal Protocolt az Open Whisper nevű non-profit fejlesztette ki, a Signalen kívül ezt használja például a WhatsApp is.

A Microsoft január óta tesztelte a rendszert, mely mostantól mindenkinek elérhető. Egyelőre videóhívásra nem lehet használni, de hanghívásra, szöveges üzenetek, illetve fájlok (!) küldésére igen. (Via Fortune)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.