Végre már a Skype is végpontok közti titkosítást kapott

TECH
2018 augusztus 22., 04:40
comments 56

Nagy biztonsági frissítést adott ki a Skype-ra a Microsoft. A cég becsületére legyen mondva, hogy a netes telefonként indult csevegőalkalmazása a piac többi szereplőjével ellentétben már régesrég titkosítva küldte a felhasználók között a jeleket, de most a korábbi központi titkosítást feladva a Signal - általam is használt és melegen ajánlott - végpontok közti titkosítására állt át. Ennek a lényege nagyon tömören az, hogy míg eddig az üzeneteket egy központi szerveren titkosították - így azok végső soron visszafejthetők voltak -, mostantól a központi szervereket kiiktatva átálltak a végpontok közti titkosításra, a ma ismert legbiztonságosabb titkosítási módszerre.

További előnye, hogy szemben a Skype korábbi titkosításával, amit független szakértők nem tudtak auditálni, a Signal nyílt forráskódú rendszer, az integritását bárki ellenőrzi - és szokták is ellenőrizni bőszen.

Az így titkosított kommunikációt még maga a Microsoft sem tudja visszafejteni, vagyis kiadni se tudja a kíváncsi hatóságoknak, illetve a hackerek se tudnak hozzáférni. Itt azért meg kell említeni, hogy a beszélgetéseinket már a titkosítás előtt is megfigyelhetik, amennyiben sikerül megszerezniük az ellenőrzést a számítógép, mobileszköz mikrofonja felett, vagy olyan alkalmazást telepíteni, amely rögzíti a bevitt karaktereket.

A Signal Protocolt az Open Whisper nevű non-profit fejlesztette ki, a Signalen kívül ezt használja például a WhatsApp is.

A Microsoft január óta tesztelte a rendszert, mely mostantól mindenkinek elérhető. Egyelőre videóhívásra nem lehet használni, de hanghívásra, szöveges üzenetek, illetve fájlok (!) küldésére igen. (Via Fortune)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.