Egész Európát Budapestről látták el kat levéllel

Ha nem is Észak-Jemenből, de Kenyából csempészett Magyarországra az évek során összesen 2500 kilogramm kat levelet egy bűnbanda, akik aztán egész Európában terítették a főleg Afrikában elterjedt, serkentő drogot.

A Fővárosi Főügyészség beszámolója szerint a katot zöld teának álcázva hozták Nairobiből Magyarországra, aztán egy bécsi raktár közbeiktatásával terítették Ausztriában, Dániában és az Egyesült Királyságban. Az ügyben egy magyarországi lakóhelyű nigériai állampolgár és egy londoni lakóhelyű, szomáliai származású brit állampolgár ellen emeltek most vádat.

A wikipédiás leírás szerint a katot teríteni egyébként nem egyszerű logisztikai feladat, mert a kábulatot okozó alkaloida csak a növény friss hajtásaiban található meg, és két nap után lebomlik, és a csempészeknek és a drogkereskedőknek nagyon kell sietniük.

(A címlapos képen egy jemeni katföld látható - Wikipédia / Antti Salonen)

UPDATE 02:19

Nálam nagyobb kat szakértők felhívták a figyelmemet, hogy 2500 kiló egyáltalán nem olyan órási mennyiség ebből a növényből, egyikük kis túlzással azt írta, hogy "egy liverpooli taxi poszt munkás brigádja egy hét alatt elfogyasztja". A tévedésért az olvasóktól és brit személyszállítás oszlopaitól elnézését kérek!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.