Megrohamozták a boltokat Hawaii-n a közelgő hurrikán előtt

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Iskolákat, kormányhivatalokat zártak be Hawaii-n a közelgő Lane hurrikán miatt, a lakosság pedig megrohanta a boltokat, hogy élelmet és vizet halmozzon fel. A Lane szerdán egy időre 5-ös, vagyis a legerősebb kategóriájú hurrikánná erősödött. Azóta némileg gyengült, de ez persze relatív:

jelenleg 230 km/h-ás szelekkel közelít a Nagy Sziget felé,

bár azt az előrejelzések szerint még pont ki fogja kerülni, és majd Ohaun, Honolulunál érhet partot, magyar idő szerint péntekről szombatra virradó éjszaka. A jelenlegi modellek alapján addigra 2-es kategóriájúra gyengülhet, de még így is 500 milliméter csapadékot zúdíthat a szigetre. Vagyis bőven eleget ahhoz, hogy nagy villámáradásokat és földcsuszamlásokat okozzon.

A Lane hurrikán a világűrből. Szép nagy vihar.Fotó: AP

A New York Times szerint az elmúlt negyed század legerősebb vihara ez a térségben, ahol amúgy ritkák a hurrikánok. A szigetek történetének legerősebb vihara az Iniki hurrikán volt, a 4-es kategóriájú vihar

Az előrejelzések szerint a Nagy Szigetet már csütörtökre virradóra - magyar idő szerint kora délutánra - elérheti a vihar széle. Mivel most még nagyon erős a vihar, még a szélén is hurrikán-erejű szelek tombolhatnak. Mauit magyar idő szerint péntek hajnalban érheti el a sziget széle, hogy aztán szombaton Ohaun érjen partot.

Hawaii kormányzója azt tanácsolta, hogy mindenki halmozzon fel két hétre elegendő vizet és élelmet. A hawaii-ak megfogadták a tanácsát, kirámolták a boltokat.Fotó: Marco Garcia/AP

Az amerikai meteorológiai szolgálat figyelmeztetése szerint "siettetni kell az élet- és vagyonvédelmi intézkedéseket", mert a vihar egyes körzetekben kifejezetten életveszélyes lesz. Az állam kormányzója, David Ige arra buzdította a hawaii-akat, hogy két hétre elegendő élelmet, vizet, és gyógyszert halmozzanak fel, hogy túlélhessék azt is, ha a vihar nagy károkat okozna a közúti infrastruktúrában. Egyben bejelentette, hogy csütörtökön és pénteken biztosan zárva lesznek a hawaii közoktatási intézmények és az állami egyetem is.

A Times beszámolója szerint a hawaii-ak megfogadták a kormányzó tanácsát, lecsupaszították a boltok polcait. "Itt már semmi nincs" - távozott riporterük szerint egy vásárló egy boltból, ahol előtte verekedtek meg az utolsó vifonért. "Tegnap este elmentem egy szupermarketbe normál bevásárlásra. Minden vásárló pánikolt" - mesélte Thao Nguyen, aki szerint az emberek még a nagyon kis kiszerelésű ásványvizeket is tálcaszámra vették.

Hosszú sorok kígyóznak a hawaii benzinkutaknál. Szinte biztos lesznek fennakadások az áramellátásban, a generátorokhoz is kell benzin.Fotó: John Locher/AP

Még a benzinkutaknál is hosszú sorok várakoztak. A vihar szinte biztosan áramszüneteket fog okozni, a generátorokhoz is kell üzemanyag.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.