Pár nap alatt több mint 800 embert vettek őrizetbe Etiópiában

háború
2018 augusztus 23., 19:29
comments 29

Legalább 800 embert vettek őrizetbe az etióp hatóságok az elmúlt napokban az ország déli részén újra fellángoló erőszakhullám miatt – jelentette a helyi sajtó.

Az ország dél-nyugati részén fekvő Déli Nemzetek, Nemzetiségek és Népek szövetségi államban a hatóságok 300 embert vettek őrizetbe etnikai alapú erőszak szításának gyanújával – közölte az etióp állami hírügynökség.

A Fana kormányközeli etióp televíziós csatorna közölte: a múlt héten a hatóságok kb. 500 embert vettek őrizetbe Oromia délközép-etiópiai államban. Beyissa Kuma, a regionális kormány szóvivője szerint az említetteket gyilkosság, illegális földhasználat, kávéültetvények felgyújtása és útzárak felállítása gyanújával vették őrizetbe.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi váltotta ki ezeket az erőszak-cselekményeket, de hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy a térségben korábban is voltak sorozatos erőszakos cselekmények, elsősorban az etnikai alapú ellentétek miatt. Etiópiában gyakoriak a határviták az etnikai és nyelvi alapon létrehozott közigazgatási egységek lakosai között.

Humanitárius szervezetek jelentései szerint 1,5 év alatt 75 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik kénytelenek voltak elhagyni az otthonaikat, leginkább az ország déli részén dúló erőszak miatt. A konfliktusok vagy elemi csapások miatt hajlékukat elhagyni kényszerülők száma augusztusban elérte az 1,6 milliót. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.