Rendőrök túrhatják fel a volt argentin elnök, Cristina Kirchner lakását és nyaralóit

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.
Cristina Kirchner a szenátus ülésén, ahol ő maga is megszavazta, hogy rendőrök túrhassák fel a lakását és nyaralóit. A volt elnököt korrupcióval gyanúsítják, de mert tavaly október óta szenátor, így mentelmi joga van.Fotó: DAMIAN DOPACIO/AFP

Az argentin törvényhozás felsőháza szerdán engedélyezte a hatóságoknak, hogy házkutatást tartsanak a korrupcióval vádolt exelnök, Cristina Kirchner Buenos Aires-i lakásában és két vidéki házában. A szenátus egyhangúlag támogatta a javaslatot, maga Kirchner is igennel szavazott - az exelnök tavaly októberben lett szenátor, így mentelmi joga van.

Kirchner amúgy "alattomos, durva és megalázó manipulációk" illetve "állandó üldöztetés" áldozatának tartja magát.

A volt argentin elnök ellen tavaly novemberben indult nyomozás, miután egy miniszterhelyettes sofőrjének felesége a rendőrségnek elárulta, hogy férje pénzzel teli táskákat szállít autójával. A vádhatóságok szerint a építő- és energiaipari vállalatok által fizetett csúszópénz volt a táskákban.

Kirchnert azzal vádolják, hogy állami beruházásokból pénzt kisajtoló korrupciós rendszert hozott létre, amely behálózott sok volt argentin kormányilletékest és vezető üzletembert. Az ügyben eddig 15 embert vettek őrizetbe, köztük vállalatvezetőket, illetve a 2007-től 2015-ig hatalmon lévő Kirchner-kormány volt tagjait is rács mögé kerültek.

Kirchner ellen számos más bírósági eljárás is folyik, a többi között pénzmosással, törvénytelen vagyonszerzéssel és csalással vádolják. (Via MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.