A Visegrádi 4-ek Olaszország legádázabb ellenségei az Európai Parlament olasz elnöke szerint

Tbg
külföld
2018 augusztus 24., 18:27
comments 143

A Visegrádi Négyeket (V4) nevezte Olaszország "legádázabb ellenségeinek" a migrációt tekintve az Európai Parlament (EP) elnöke a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak pénteken.

Antonio Tajani ezt azzal indokolta, hogy a V4-ek nem hajlandók egyetlen migránst sem befogadni. Hozzátette: annak ellenére, hogy a visegrádi országok mostanáig nem engedték a dublini szerződés módosítását, a római kormány tekintélyes tagjai őket tartják legjobb partnereiknek.

Balra Antonio Tajani. 1994-ben alapította meg a Forza Itáliát (Hajrá Olaszország), majd az első Berlusconi kormány szóvivője lett.
photo_camera Balra Antonio Tajani. 1994-ben alapította meg a Forza Itáliát (Hajrá Olaszország), majd az első Berlusconi kormány szóvivője lett. Fotó: STRINGER/AFP

Az EP-elnöke úgy vélte, "ha a dublini reformot elfogadták volna, nem következett volna be, ami Cataniában történik".

Luigi Di Maio olasz kormányfő-helyettes csütörtökön és pénteken is hangsúlyozta: ha az EU nem lép, és nem osztja szét az olasz parti őrség Catania kikötőjében horgonyzó hajójának fedélzetén tartózkodó menedékkérőket a tagállamok között, Róma leállítja befizetéseit az uniós kasszába.

Antonio Tajani erre reagálva kijelentette: ha ez megtörténik, akkor az olasz kormány láncreakciót indít el és hatalmas kárt okoz majd Dél-Itáliában.
Reményét fejezte ki, hogy Luigi Di Maio kijelentése - mint fogalmazott - puszta "beszólás" volt.

Tajani, aki egyben a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) ellenzéki párt alelnöke, az olaszországi Riminiben zajló katolikus találkozó résztvevőjeként nyilatkozott a SkyTg24-nak. 

Kifejtette, jobb lenne, ha a római kormány tisztázná, mit akar tenni és konkrét eredményeket érne el hangzatos bejelentések helyett, amelyekkel "az olasz kormánypártok csak egymásra licitálnak: nem így lehet megoldani a migráció problémáját, a választási támogatottságért folytatott demagóg verseny rosszat tesz Olaszországnak és az olaszoknak". 

Tajani reméli, hogy Orbánék maradnak a Néppártban

Megjegyezte, Luigi Di Maio még a nemzeti szuverenitást hangsúlyozó belügyminiszteren, Matteo Salvinin is túl akar tenni, de az EU-ban ehelyett tényleges diplomáciai képességre és tárgyalókészségre van szükség. 

"Salvini meg akarja változtatni az egyezményeket, de ehhez meg kell állapodni másokkal, ehhez viszont hitelesnek kell lenni, és jelenleg az olasz kormány nem hiteles a többi európai ország szemében" - vélte Antonio Tajani.

Tajani Orbán Viktort is említette. Kijelentette: reméli, hogy Orbán Viktor az Európai Néppártban marad, tiszteletben tartva annak értékeit. (Tajani az EP néppárti frakciójának alelnöke.)

A nemzeti szuverenitást hangsúlyozó politikával nem lehet előre jutni - tette hozzá. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön olasz kollegájával Enzo Moavero Milanesivel tárgyalt Rómában. A magyar külügyminiszter azt is hangsúlyozta, hogy "számos ponton egyezik az olasz és a magyar kormány migrációs politikája". 

Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, a kormánypárt Liga vezetője pénteken bejelentette, hogy a következő napokban Orbán Viktorral készül találkozni az európai migrációs politika kérdéseinek megvitatására. (MTI)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.