Egy amerikai kutatás szerint orosz trollok is terjesztik az oltásellenes propagandát a neten

A washingtoni George Washington Egyetem kutatói arra szerettek volna rájönni, hogyan segíthetnék a közegészségügyi dolgozók online kommunikációját, de minduntalan oltásellenes és oltáspárti csoport netes vitáiba botlottak. Ezen felbuzdulva elkezdték inkább elemezni azt, hogy kik generálják ezeket a vitákat.

A felmérésük szerint pedig nagyon sok ilyen vita mögött orosz trollok és botok állnak, köztük konkrétan olyan profilok is, amiket már lekapcsoltak az amerikai elnökválasztás orosz befolyásával kapcsolatos botrány miatt.

A kutatók azt állítják, hogy az orosz Internet Research Agency, vagy közkeletű nevén a szentpétervári trollgyár munkatársainak az a célja, hogy erőstsék a bizonytalanságot a nyugati internetezőkben. Mert míg a világ legtöbb országban az emberek többsége oltáspárti, a közösségi médiában mégis annyi vita dúl a témában, mintha nem lenne tudományos konszenzus az oltások sikerességéről. Éppen ezért ezek a viták és nagy számuk sikerrel bizonytalaníthatja el az embereket.

Az orosz trollokhoz köthető fiókok ráadásul politikai ügyekkel kapcsolják össze az oltáskérdést, és igyekeznek aláásni az amerikai és más nyugati kormányokba vetett bizalmat.

A mérések azt is megmutatták, hogy az elnökválasztás utáni botrányba keveredett gyanús profilok 22-szer annyit posztoltak az oltásellenesség-témában, mint egy átlagos Twitterező, ami szintén arra enged következtetni, hogy központi utasításra tolhatják a témát.

A legtöbb esetben egyébként a vita mindkét oldalán beszállnak a beszélgetésbe, a céljuk ugyanis az, hogy sok és heves vita legyen az interneten a témában, ez bizonytalanítja el ugyanis leginkább az embereket, miközben az oltottság csökkenése miatt Európa az utóbbi évtizedek legsúlyosabb kanyarójárványával néz szembe. (Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.