Száz művész kap havi kétszázezer forintot a Magyar Művészeti Akadémiától, hogy a következő három évben alkothasson

Tbg
MŰVÉSZET
2018 augusztus 24., 19:16
comments 210

Száz művész kap támogatást szeptembertől a Magyar Művészeti Akadémiától ösztöndíjprogram keretében, derül ki az MMA honlapjára kitett hírből.

A pályázatra több mint 1500-an jelentkeztek, a formailag érvényes 1200 pályázatból 600 került a döntőbizottság elé, és ezek közül választották ki a száz idei ösztöndíjast. (A nyertesek listáját itt lehet megnézni.) Bármilyen művészeti ágban tevékenykedő 18 és 50 év közötti művész pályázhatott, az ösztöndíjasok között akad festőművész, operaénekes és szakíró is.

Az ösztöndíjasok 200 ezer forintos támogatást kapnak havonta három éven át. A programot jövőre is meghirdetik, és a következő két évben további 200 művész kapja meg a támogatást.

Lenzsér Mezei Kata ösztöndíjas ötvösművész- a köztévé M5 csatornájának arról beszélt az osztöndíj kapcsán, hogy Magyarországon művészként élni nem könnyű, korlátozottak a lehetőségek, sokszor a befogadó közeg sem elég felkészült a kortárs művészeti alkotásokra, és az ilyen támogatás nagyon sokat tud segíteni abban, hogy szabadabban lehessen dolgozni.

Az MMA az ösztöndíjasokat mentorálással és publikálási lehetőséggel is segíti. (MTI)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.