A finn elnök szerint elképzelhető országa NATO-tagsága

Tbg
külföld
2018 augusztus 25., 19:36
comments 111

Egy szombati sajtótájékoztatón Sauli Niinistö finn elnök újságíróknak azt nyilatkozta, elképzelhetőnek tartja az ország NATO-csatlakozását. Közben egy friss felmérés is napvilágot látott, miszerint a finnek harmada támogatja, hogy csatlakozzanak a nyugati katonai szövetséghez, ha az elnök is támogatja a lépést.

Ez bár nem tűnik soknak, a hagyományosan a semlegességre törekedő Finnországban komoly elmozdulásnak számít.

Sauli Niinistö a tájékoztatón kifejtette, a finn kormány ezirányú terveit is örömmel fogadta, és adott esetben támogatni fogja a csatlakozást. Ez azért fontos, mert Niinistö nagyon népszerű Finnországban.

Finnországban 2006 óta téma az ország NATO-csatlakozása, ám ennek társadalmi támogatottsága alig-alig nőtt. Mióta azonban Ororszország egyre aggresszívabbá vált a térségben, Finnország egyre szorosabb szövetséget kezdett kötni a szövetséggel: Svédországgal együtt részt vehet a NATO-hadgyakorlatokon, cserébe átengedte légterét a NATO számára.

A finnek közben attól tartanak, jelentősen megromlik Oroszországgal a kapcsolatuk, és erre a jelek szerint minden okuk megvan. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter júliusban azt nyilatkozta, Oroszország nem hagyná válasz nélkül, ha a két skandináv ország a NATO tagja lenne. (YLE)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.