Szétkergették a török anyák tüntetését Isztambulban

Bár arra már fel sem kapja a fejét az ember, hogy tüntetést oszlatnak föl a rendőrök Isztambulban, az augusztus 25-ei könnygázazás és vízágyúzás kicsit más volt mint a többi.

Ezúttal török anyáknak mentek neki a rendőrök - női rohamosztagosokat küldtek rájuk -, akik 1995 óta minden évben ezen a napon vonulnak fel, hogy meggyászolják a török történelem eggyel korábbi, zavaros éveiben a hatalom által eltüntetett, feltehetően meggyilkolt fiaikat és lányaikat. Őket hívják Szombati anyáknak. A zavargások 1984-ben, a kurd önállósági mozgalmak megerősödése idején kezdődtek, és a kilencvenes évek közepéig több tízezren vesztették életüket miattuk.

Az AFP és a török sajtó beszámolói szerint 23 személyt tartóztattak le, köztük a 82 éves Emine Ocakot is, aki az évenkénti megemlékezések egyik legismertebb figurája. 

A tüntetést azért tiltották be, és verték szét, mert a kormány szerint a közösségi médiában kapcsolatot véltek felfedezni a demonstráció résztvevői és a Kurd Dolgozók Pártja között. (AFP/Yahoo/Fotó: HAYRI TUNC/AFP)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.