Szétkergették a török anyák tüntetését Isztambulban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Bár arra már fel sem kapja a fejét az ember, hogy tüntetést oszlatnak föl a rendőrök Isztambulban, az augusztus 25-ei könnygázazás és vízágyúzás kicsit más volt mint a többi.

Ezúttal török anyáknak mentek neki a rendőrök - női rohamosztagosokat küldtek rájuk -, akik 1995 óta minden évben ezen a napon vonulnak fel, hogy meggyászolják a török történelem eggyel korábbi, zavaros éveiben a hatalom által eltüntetett, feltehetően meggyilkolt fiaikat és lányaikat. Őket hívják Szombati anyáknak. A zavargások 1984-ben, a kurd önállósági mozgalmak megerősödése idején kezdődtek, és a kilencvenes évek közepéig több tízezren vesztették életüket miattuk.

Az AFP és a török sajtó beszámolói szerint 23 személyt tartóztattak le, köztük a 82 éves Emine Ocakot is, aki az évenkénti megemlékezések egyik legismertebb figurája. 

A tüntetést azért tiltották be, és verték szét, mert a kormány szerint a közösségi médiában kapcsolatot véltek felfedezni a demonstráció résztvevői és a Kurd Dolgozók Pártja között. (AFP/Yahoo/Fotó: HAYRI TUNC/AFP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.