Szétkergették a török anyák tüntetését Isztambulban

Bár arra már fel sem kapja a fejét az ember, hogy tüntetést oszlatnak föl a rendőrök Isztambulban, az augusztus 25-ei könnygázazás és vízágyúzás kicsit más volt mint a többi.

Ezúttal török anyáknak mentek neki a rendőrök - női rohamosztagosokat küldtek rájuk -, akik 1995 óta minden évben ezen a napon vonulnak fel, hogy meggyászolják a török történelem eggyel korábbi, zavaros éveiben a hatalom által eltüntetett, feltehetően meggyilkolt fiaikat és lányaikat. Őket hívják Szombati anyáknak. A zavargások 1984-ben, a kurd önállósági mozgalmak megerősödése idején kezdődtek, és a kilencvenes évek közepéig több tízezren vesztették életüket miattuk.

Az AFP és a török sajtó beszámolói szerint 23 személyt tartóztattak le, köztük a 82 éves Emine Ocakot is, aki az évenkénti megemlékezések egyik legismertebb figurája. 

A tüntetést azért tiltották be, és verték szét, mert a kormány szerint a közösségi médiában kapcsolatot véltek felfedezni a demonstráció résztvevői és a Kurd Dolgozók Pártja között. (AFP/Yahoo/Fotó: HAYRI TUNC/AFP)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.