Szétkergették a török anyák tüntetését Isztambulban

Tbg
2018 augusztus 25., szombat 18:56
98

Bár arra már fel sem kapja a fejét az ember, hogy tüntetést oszlatnak föl a rendőrök Isztambulban, az augusztus 25-ei könnygázazás és vízágyúzás kicsit más volt mint a többi.

Ezúttal török anyáknak mentek neki a rendőrök - női rohamosztagosokat küldtek rájuk -, akik 1995 óta minden évben ezen a napon vonulnak fel, hogy meggyászolják a török történelem eggyel korábbi, zavaros éveiben a hatalom által eltüntetett, feltehetően meggyilkolt fiaikat és lányaikat. Őket hívják Szombati anyáknak. A zavargások 1984-ben, a kurd önállósági mozgalmak megerősödése idején kezdődtek, és a kilencvenes évek közepéig több tízezren vesztették életüket miattuk.

Az AFP és a török sajtó beszámolói szerint 23 személyt tartóztattak le, köztük a 82 éves Emine Ocakot is, aki az évenkénti megemlékezések egyik legismertebb figurája.

A tüntetést azért tiltották be, és verték szét, mert a kormány szerint a közösségi médiában kapcsolatot véltek felfedezni a demonstráció résztvevői és a Kurd Dolgozók Pártja között. (AFP/Yahoo/Fotó: HAYRI TUNC/AFP)