Meghalt Neil Simon amerikai drámaíró, a Mezítláb a parkban szerzője

GYÁSZ
2018 augusztus 26., 17:46
comments 33

Meghalt 91 éves korában Neil Simon amerikai drámaíró, a Mezítláb a parkban szerzője. Simon vasárnap hunyt el tüdőgyulladás miat kialakult szövődményekben egy New York-i kórházban, családja körében - mondta Bill Evans, az író régi barátja.

A 20. század második felében Simon volt az amerikai színház legsikeresebb, legtermékenyebb szerzője. Marvin Neil Simon néven látta meg a napvilágot New York Bronx városrészében egy házaló ügynök második fiaként. 1961-ben mutatták be az önéletrajzi ihletésű Fújd meg a kürtöd című komédiáját, amelyben két fiútestvér nem akarja átvenni apjuk gyümölcsüzletét. A darab hatalmas siker lett, 677 előadást élt meg.

photo_camera Neil Simon Fotó: MICHAEL LOCCISANO/AFP

1963-ban bemutatták a Mezítláb a parkban című házassági komédiáját, amelyből nagy sikerű film is készült. Ettől kezdve ontotta a kasszasikereket: a Furcsa pár (1965) ihletője bátyja, Danny volt, aki válása után egy másik elvált férfival költözött egy lakásba. A szintén 1965-ben írott Sweet Charity Fellini Cabiria éjszakái című filmje alapján készült musical, az 1972-es A Napsugár fiúk két kiöregedett kabarészínész története.

Sok színművének témáját merítette életéből és gyermekkorából, ilyen volt az 1977-ben született Második fejezet is, amelyet a kritika a legjobb darabjának tart. Ebben egy újonnan nősült férj próbál túljutni az előző felesége halála miatti szomorúságán. 1991-ben az Elveszetten Yonkersben című darabjáért megkapta a Pulitzer-díjat.

Pályafutása során 33 darabot írt, önéletrajza két kötetben jelent meg, négy Tony-, két Emmy-díjat, egy Arany Glóbusz- és egy Pulitzer-díjat kapott, háromszor jelölték Oscar-díjra, s megkapta a Kennedy Központ díját. Ő volt az egyetlen szerző, akiről életében színházat neveztek el a Broadwayn. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.