Salvini olasz belügyminiszter azért engedte be a menekülteket, mert az ügyészség emberrablás miatt kezdett nyomozni ellene

külföld
2018 augusztus 26., 06:08
comments 307

Megoldódott a napok óta tartó embertelen szituáció: Matteo Salvini szélsőjobboldali olasz belügyminiszter-miniszterelnökhelyettes engedélyezte, hogy olasz földre lépjen az a 134 menekült, akik egy hajóra zsúfolódva dekkoltak Catania kikötőjében. 

Salvini, aki szó szerint arra használta az augusztus 15-e óta a hajón rekedt embereket, köztük betegeket és gyerekeket, hogy az EU-t zsarolja velük, azonban nem azért tett így, mert belátta, hogy nem helyes, amit eddig művelt, hanem azért, mert az olasz ügyészség többek között emberrablás miatt kezdett nyomozást az ügyben.

Az Ubaldo Diciotti nevű hajó majdnem egy hete, hétfő óta vesztegelt a kikötőben, mivel a Liga vezetője, a szélsőjobbos belügyminiszter közölte, hogy csak akkor engedi ki az embereket a partra, ha más európai országok előre bevállalják, hogy otthont adnak nekik. A kőkemény populista politikus az elmúlt hat napban annyit engedett, hogy előbb hagyta partraszállni a szülei nélkül utazó 27 gyereket, majd szombaton azt a 16 felnőttet is kiengedték, akikről az orvosok megállapították, hogy azonnali kezelésre szorulnak.

Az agrigentói főügyész szerdán indított nyomozást, miután hétfőtől számítva letelt az a 48 óra, ami után az emberi jogok európai konvenciója szerint szabadon kell engedni a menedékkérőket, hogy azok menekültstátuszért folyamodhassanak. Miután szerdán ügyészek látogattak a hajóra és megállapították, hogy a belügyminiszter utasítására ott embereket tartanak fogva akaratuk ellenére, elindult a nyomozás. Pénteken már a római belügyminisztérium épületében is megjelentek a nyomozó ügyészek, több embert kihallgattak, és azt sem zárták ki, hogy maga Salvini is sorra kerülhet.

A populista politikus ki is írta a Facebookjára, hogy 

"Hallottam, hogy ügyészek érdeklődtek az adataim iránt. Hát tessék. Milánóban születtem, 1973. március 9-én. Kész vagyok rá és büszkén várom, hogy letartóztassanak, mert az olasz határ megvédéséért harcolok."

Aztán amikor kiderült, hogy ez nem olyan téma, amit egy trollkommenttel el lehet intézni, hanem tényleg vádat fognak emelni ellene, és akár tényleg le is tartóztathatják, Salvini egyből megjuhászodott.

A 134 hajón maradt emberből 20-at fogad be Albánia, 25-öt Írország, a többiről pedig az olasz katolikus egyház fog gondoskodni.

A sztori magyar szála, hogy Salvini kedden, Milánóban fog találkozni elvbarátjával, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Ami ellen többezres tüntetés szerveződik a helyszínen, ráadásul az esemény válságot okozott a kormányzó populista koalíción belül is. A Liga partnere, az Öt Csillag ugyanis tiltakozott a találkozó ellen, amit a miniszterelnök-helyettes magánakciójának neveztek. Szerintük ugyanis éppen hogy meg kéne vonni az EU-s támogatásokat Magyarországtól, amiért Orbán nem hajlandó a menekültek kvóták szerinti befogadására, hiszen az ő olvasatukban Olaszország nyakán épp az ilyen vonakodó tagországok miatt marad annyi menekült.

(via Guardian)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.