A Premier League hőseinek történetét Stendhal írja - review, Day 3

futball
2018 augusztus 27., 14:44

Folytatjuk visszatekintő rovatunkat a világ legjobb bajnokságának heti történéseiről. Jól észrevehetően már megint előre posztolunk a medve bőrére, de LB kolléga holnap a Manchester United – Tottenham meccsről szóló exkluzív, taktikai írással érkezik. Mi most veszünk pár bombagólt, szórunk hozzá apróra vágott statisztikát, felöntjük bőséges adag piros lappal, 90 percig főzzük, majd ízlés szerinti bírózással tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

A hét drámája: Bournemouth - Everton 2-2

A komoly történések 40 perc eltelte után kezdődtek a Premier League legkisebb befogadóképességű templomában: Richarlisonnak Probert sporttárs a liverpooli kéktől egészen elütő színű lapot mutatott fel. Az emberhátrányt húsz perccel később "egyenlítette ki" Smith, ő Walcott lerántása után mehetett zuhanyozni. A 66. percben az - imént említett, az egész meccsen baromi nagyot játszó angol szélső által szerzett - előnyt Michael Keane duplázta meg, de ezután a Howe-hadsereg hengerelt: Pickford még menteni tudott Callum Wilson ziccerénél, de a déliek később négy perc leforgása alatt egyenlíteni tudtak.

- Nem láttam én ezt már valahol? - kérdezi a kedves Olvasó, és igaza van: A vörös és fekete színű csapat 2017 augusztusa óta 25 pontot mentett hátrányból, ennyit egy csapat sem tud felmutatni ebben az intervallumban.

photo_camera Never say never! Fotó: GLYN KIRK/AFP

A hét meglepetése: Wolverhampton - Manchester City 1-1

A közvélemény Nuno Espírito Santót a maximum kételemű, "Szimpatikus portugál edzők a Premier League-ben" címkéjű halmazba sorolja, és a hétvégén erre rá is szolgált. A Championship bajnoka többé-kevésbé egyenrangú partnere volt a címvédőnek, és a 20. percben, egy Kompany-baki után, Jiménez gólörömében az üröm csak a partjelző lengetése volt. A Wolves védelme - Rui Patrícióval az élen - az egész meccsen kiemelkedőt nyújtott (Guardiola Cityje 79 PL-meccsen szerepelt, ezek több, mint háromnegyedén legalább két gólt szerzett), ezt a teljesítményt a középhátvéd Boly - egyértelműen szabálytalan - gólja koronázta meg. A City Laporte bombafejesével csak az egyenlítésig jutott, de dőreség volna nem megemlíteni Sterling és Agüero (2) lécen csattanó lövéseit: a wolverhamptoni kapufáknak éppen ezért a hét dolgozói megtisztelő címet adományozzuk.

photo_camera Gondterhelt arcok a kispadon, pedig tavaly a 3. forduló után kezdődött a 18 meccses győzelmi széria... Fotó: GEOFF CADDICK/AFP

A hét lúzere: Pierre-Emile Hojbjerg

A futballal foglalkozók közhelytárában előkelő helyet foglal el azon megállapítás, miszerint "A foci kontakt sport". BL-győztes dán főhősünknél a Leicester elleni meccsen némi hiba csúszhatott a fenti mondat értelmezésébe: A bemelegítésnél előbb úgy felrúgta Nathan Redmondot, hogy csapattársának pályára lépése az utolsó percig kérdéses volt, majd valami olyan pocsékul előadott műeséssel szerezte meg második sárga lapját, hogy biztosra vehető: Idén az Arany Málna-díj bizottságának nem lesz valami nehéz dolga. Tessék csak nézni:

Ilyen homorításokat inkább Dévai Boglárkától szeretnénk látni
photo_camera Ilyen homorításokat inkább Dévai Boglárkától szeretnénk látni Gif: Saját

A hét gólja: Jan-Michael Seri (Fulham-Burnley 4-2)

Megszerezte első győzelmét az újonc londoni alakulat, mindezt egy kimondottan akciódús meccsen. Nagyon bánhatta, aki 5 percet késve tudott csak helyet foglalni, ugyanis ekkor már vezetett a hazai csapat, mégpedig az új szerzemény hatalmas dugójával:

photo_camera Szeri, drágám! Gif: Saját

A hét doveri sziklája: Virgil van Dijk

Mindannyian fel tudunk sorolni könnyebb dolgokat annál, mint a világ legdrágább védőjeként Liverpoolba érkezni, és megfelelni az elvárásoknak. A holland óriás immáron fél éve magasról tesz ezekre a lózungokra, és régen látott nyugalmat hozott az Anfield Road népének. A Liverpool bajnoki meccsen február 24-e óta nem kapott gólt hazai pályán, az idei szezonban egyedül a vörösöknek 3/3-as a clean sheet-mutatójuk, legutóbb a - felettébb szimpatikusan játszó - Brightont verték egynullra. Már csak arra várunk, hogy a híresen kreatív Kop dalba foglalja van Dijkot, egy tipp: ha a teljes nevéből indulunk ki, a "Sweet Child O' Mine" szótagszámra és ritmusra stimmel, és egy-két sör után senki sem nézi a rím esetleges hiányát.

A hét durcás menedzsere: Roy Hodgson

Az egész ott kezdődött, hogy Wilfried Zaha 2016. december 26-án műesésért sárga lapot kapott a Watford elleni idegenbeli meccsen. Ekkor került a képbe Harry the Hornet. A Watford kabalája ugyanis a meccs után képes volt Zaha előtt leutánozni a "mutatványát", ezzel feldühítve a villámléptű angol szélsőt. Később a felek szentesítették a békét, de Hodgson, akárcsak egy elefánt, nem felejt:

"Ha Harry the Hornet műeséseiről kérdeznek - akiről feltételezem, hogy kabala - azt gondolom, hogy ez szégyenteljes. Nem lenne szabad egy focimeccsnek erről szólnia. Biztos vagyok abban, hogy ha ez a viselkedés arra hergeli a szurkolókat, hogy olyasmit lássanak bele valamibe, ami nincs, akkor ezt meg kell állítani."

photo_camera Harry the Hornet ingerli a vendégszurkolókat, feltehetően egy Watford-gól után Fotó: JOE TOTH/DPPI

A hét bírója: Paul Tierney (Newcastle - Chelsea 1-2)

Az angol bírók minőségéről beszélni lassan olyan unalmas lesz, mint a telefonkönyvből, mint ajánlott irodalomból rendezett szépkiejtési verseny. Ezért kommentár nélkül csak leszakajtjuk, és itt hagyjuk Mr. Tierney játékvezetésének legszebb gyümölcseit:

photo_camera Tierney szerint itt Schär szabálytankodott, a megítélt büntetőből Hazard szerzett vezetést Gif: Saját
photo_camera Tierney szerint ez szabályos volt, a beadásból Joselu kiegyenlített Gif: Saját

Ez történt még:

  • Ha már Newcastle-Chelsea: Jorginho 158 sikeres passzával csak 30-cal előzte a teljes hazai csapatot (!!!) ugyanezen mutatóban, úgyhogy egy kis javulást várunk a fővárosiak új igazolásától.
  • Az Arsenal 3-1-re verte a West Hamet, ezzel az utolsó 10 londoni derbin a mutatójuk 7 győzelem és 3 döntetlen. Emery először saját portáján sepreget.
  • Neil Warnock tegnapelőtt óta elmondhatja magáról, hogy edzőként dirigálhatott egy harmadosztályú (1995), másodosztályú (2016), és első osztályú Huddersfield Town - Cardiff City mérkőzésen. Prekarióta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.