Négy év után először értek partot menekültek Ausztráliában, rögtön egy krokodiloktól hemzsegő erdőbe csöppentek

2018 augusztus 27., hétfő 21:29
451

Az ausztrál hatóságok legalább egy tucat menekült után kutatnak jelenleg, akik vasárnap értek partot az országban Port Douglas közelében egy hajóval.

És rögtön egy krokodiloktól hemzsegő esőerdő közepébe csöppentek.

A hajóval érkező menekültek közül 15-et őrizetbe vettek, de legalább ugyanennyien bujkálhatnak még a veszélyes dzsungelben.

Ilyen krokodilok élnek a környéken Fotó: Ian Griffiths/robertharding

Peter Dutton belügyminiszter hétfőn megerősítette, hogy 1400 nap, azaz közel négy év után ez az első menekülthajó, amely elérte az ausztrál partokat. A menekültek valószínűleg vietnámiak.

Az ausztrál kormány 2013-ban hirdette meg a “zéró-tolerancia” elvét a menekülthajókkal szemben. Ez azt jelenti, hogy egyetlen hajót sem engednek kikötni Ausztráliában, hanem megállítják őket, az embereket pedig külső menekülttáborokba viszik, főképp csendes-óceáni szigetekre. A menekültek így nem jogosultak menedékjogot kérvényezni Ausztráliában, hiszen nem érték el az országot. A táborokat sokan nyílt börtönöknek nevezik, az ottaniak között magas a depressziós és öngyilkosságot megkísérlő emberek száma.

Az ENSZ szerint ráadásul ezeknek a táboroknaka fenntartása, illetve a hajók visszafordítása rengeteg pénzébe kerül az ausztrál adófizetőknek.

Az intézkedés viszont abból a szempontból hatásos volt, hogy 2013-ban még 20 587 menekült érkezett az országba, de ez a szám gyorsan nullára csökkent, és egészen a vietnámi menekültek vasárnapi érkezéséig nulla is maradt. (CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt