Négy év után először értek partot menekültek Ausztráliában, rögtön egy krokodiloktól hemzsegő erdőbe csöppentek

Az ausztrál hatóságok legalább egy tucat menekült után kutatnak jelenleg, akik vasárnap értek partot az országban Port Douglas közelében egy hajóval.

És rögtön egy krokodiloktól hemzsegő esőerdő közepébe csöppentek.

A hajóval érkező menekültek közül 15-et őrizetbe vettek, de legalább ugyanennyien bujkálhatnak még a veszélyes dzsungelben.

Ilyen krokodilok élnek a környékenFotó: Ian Griffiths/robertharding

Peter Dutton belügyminiszter hétfőn megerősítette, hogy 1400 nap, azaz közel négy év után ez az első menekülthajó, amely elérte az ausztrál partokat. A menekültek valószínűleg vietnámiak.

Az ausztrál kormány 2013-ban hirdette meg a “zéró-tolerancia” elvét a menekülthajókkal szemben. Ez azt jelenti, hogy egyetlen hajót sem engednek kikötni Ausztráliában, hanem megállítják őket, az embereket pedig külső menekülttáborokba viszik, főképp csendes-óceáni szigetekre. A menekültek így nem jogosultak menedékjogot kérvényezni Ausztráliában, hiszen nem érték el az országot. A táborokat sokan nyílt börtönöknek nevezik, az ottaniak között magas a depressziós és öngyilkosságot megkísérlő emberek száma.

Az ENSZ szerint ráadásul ezeknek a táboroknaka fenntartása, illetve a hajók visszafordítása rengeteg pénzébe kerül az ausztrál adófizetőknek.

Az intézkedés viszont abból a szempontból hatásos volt, hogy 2013-ban még 20 587 menekült érkezett az országba, de ez a szám gyorsan nullára csökkent, és egészen a vietnámi menekültek vasárnapi érkezéséig nulla is maradt. (CNN)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.