Négy év után először értek partot menekültek Ausztráliában, rögtön egy krokodiloktól hemzsegő erdőbe csöppentek

külföld
2018 augusztus 27., 21:29
comments 450

Az ausztrál hatóságok legalább egy tucat menekült után kutatnak jelenleg, akik vasárnap értek partot az országban Port Douglas közelében egy hajóval.

És rögtön egy krokodiloktól hemzsegő esőerdő közepébe csöppentek.

A hajóval érkező menekültek közül 15-et őrizetbe vettek, de legalább ugyanennyien bujkálhatnak még a veszélyes dzsungelben.

photo_camera Ilyen krokodilok élnek a környéken Fotó: Ian Griffiths/robertharding

Peter Dutton belügyminiszter hétfőn megerősítette, hogy 1400 nap, azaz közel négy év után ez az első menekülthajó, amely elérte az ausztrál partokat. A menekültek valószínűleg vietnámiak.

Az ausztrál kormány 2013-ban hirdette meg a “zéró-tolerancia” elvét a menekülthajókkal szemben. Ez azt jelenti, hogy egyetlen hajót sem engednek kikötni Ausztráliában, hanem megállítják őket, az embereket pedig külső menekülttáborokba viszik, főképp csendes-óceáni szigetekre. A menekültek így nem jogosultak menedékjogot kérvényezni Ausztráliában, hiszen nem érték el az országot. A táborokat sokan nyílt börtönöknek nevezik, az ottaniak között magas a depressziós és öngyilkosságot megkísérlő emberek száma.

Az ENSZ szerint ráadásul ezeknek a táboroknaka fenntartása, illetve a hajók visszafordítása rengeteg pénzébe kerül az ausztrál adófizetőknek.

Az intézkedés viszont abból a szempontból hatásos volt, hogy 2013-ban még 20 587 menekült érkezett az országba, de ez a szám gyorsan nullára csökkent, és egészen a vietnámi menekültek vasárnapi érkezéséig nulla is maradt. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.