A Teréz körúti robbantás vádlottjának felmentését kérte az ügyvédje

bűnügy
2018 augusztus 29., 11:41

Szerdán a Fővárosi Törvényszéken a Teréz körúti robbantás vádlottjának felmentését kérte a férfi védője. Jován László a tárgyaláson úgy fogalmazott: nem állnak rendelkezésre olyan kétséget kizáró tények, amik bizonyítanák a fiatalember bűnösségét, ezért a vádlott nem ítélhető el.

Ugyanakkor kétségbe vonta az ügyészség minősítését is, miszerint a cselekmény több ember ellen elkövetett, előre kitervelt emberölési kísérlet. Szerinte a cselekmény csak életveszélyt okozó testi sértés szándékaként értékelhető.

Az ügyvéd szerint a nyomozás során a „gombhoz keresték a kabátot”, vagyis nem vizsgáltak különböző verziókat, csak egy irányba folyt a nyomozás. Nem volt szabályos a helyszín biztosítása, a bűnjelkezelés és a vádlotthoz köthető ingatlanban végzett házkutatás sem, a DNS-vizsgálat pedig nem alkalmas a bűnösség megállapítására.

Szerinte a robbanótesttel kapcsolatban több olyan szakértői vélemény született, ami ellentmond a természet törvényeinek, továbbá a vádlott szociopata és Asperger-szindrómában szenved, amik együttese büntetőjogi jelentőséggel bír.

Arra is kitért, hogy a bűntény nem értékelhető terrorcselekményként, hiszen nem kapcsolódott komolyan vehető, konkrét fenyegetés a robbantáshoz.

P. Lászlót vezetik elő az előzetes letartóztatásról döntő tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság folyosóján 2016. október 21-én.
photo_camera P. Lászlót vezetik elő az előzetes letartóztatásról döntő tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság folyosóján 2016. október 21-én. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Kovatsits Gábor ügyész a viszontválaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a robbanótestben elhelyezett szögek, vagy más néven repeszek, kizárólag élő szervezet elpusztítására szolgálnak.

Az ezt megelőző, június 18-án megtartott tárgyaláson az ügyész életfogytig tartó szabadságvesztést kért a vádlottra ezek miatt:

  • előre kitervelten, aljas indokból, több ember és hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérlete,
  • robbanóanyaggal visszaélés és terrorcselekmény előkészülete miatt.

A vád szerint a huszonéves fiatalember 2016. szeptember 24-én késő este Budapesten, a Teréz körúton egy általa készített és működésbe hozott bombával életveszélyesen megsebesített két rendőrt. A robbantás célja az volt, hogy megszerezze a fegyvereiket. A rendőrök életét csak a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg.

Az elkövető nem sokkal később emailt küldött a Belügyminisztériumnak, amiben leírta, hogyan készítette a bombát, és azt is jelezte, hogy lesznek követelései. Egy másik el nem küldött, de a számítógépén megtalált emailben pedig újabb halálos kimenetelű robbantásokkal fenyegetve 1 millió eurót követelt volna.

A vádlott, akit 2016 októberében fogtak el, először beismerő vallomást tett, de azt az ügy első, januári tárgyalási napján visszavonta. Az akkor ismertetett nyomozati vallomásai szerint a 24 éves fiatalember részletesen beszélt a robbanóanyagok iránti szenvedélyéről, és arról, hogyan készített és próbált ki házilag több bombát. A többkilónyi robbanóanyagot tartalmazó bombákat cukorból, ammóniából, műtrágyából készítette.

A bűncselekmény estéjén a bombát a Teréz körút 2-4. szám alatti ház bejáratánál helyezte el. A robbanószer mellé többkilónyi 5-10 cm-es szöget rakott. A bombát pár méteres távolságból szándékosan akkor robbantotta fel, mikor a két rendőr odaért – vallotta a nyomozás alatt.

A szerdai tárgyalás elején a zavartnak tűnő vádlott úgy nyilatkozott:

„Nem látom értelmét, hogy itt legyek, mert nem akarok részt venni ebben a színjátékban.”

Ezért elvezették, és a továbbiakban jelenléte nélkül folyt az ülés.

A bíróság a pert szeptember 12-re napolta el, amikor a tervek szerint ítéletet hirdet. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.