Bele kéne számítani a munkaidőbe, ahogy munkába menet emailezünk

Egészségügy
2018 augusztus 30., 10:32

Kutatók szerint annyira gyakori jelenséggé vált, hogy a munkahely és az otthonunk közötti utazás során a telefonunkon munkahelyi emaileket intézünk, hogy ezt az időszakot is bele kéne számítani a munkaidőbe. 

Az University of the West of England ötezer olyan ember viselkedését figyelte meg, akik London környékéről járnak be vonattal dolgozni. És azt találták, hogy az emberek 54 százaléka arra használja a vasút ingyenes wifi-hálózatát, hogy munkahelyi levelezéseiket intézzék. 

De rajtuk kívül is akadtak bőven, akik meg saját mobilinternetüket használva intézték munkahelyi dolgaikat. 

A munkával foglalkozók befelé menet az aznapi munkát előkészítő leveleket írtak, míg a munkanap végén még olyan ügyeket intéztek, melyekre nem maradt idejük az irodában. A kutatásból az is kiderült, hogy a wifi-hálózat elérhetőségének növelésével megnőtt az ott utazóknak munkával töltött ideje. 

A kutatás ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a digitális eszközök terjedésével mennyire felborult a munka-élet egyensúlyunk, mert a mindig elérhető és online lévő telefonjaink miatt a munka világa sosem tapasztalt módon gyarmatosította életünknek olyan területeit, ahol korábban mentesülhettünk a munkahelyi ügyeinktől. 

Korábban számos kutatás mutatta már ki, hogy mennyire sokan vannak, akik még otthon, este is munkahelyi levelekkel foglalkoznak, és a napot is úgy kezdik, hogy átpörgetik a friss leveleket. 

A kutatásban résztvevő Juliet Jain szerint az okostelefonok és az internet miatt annyira elmosódtak a határok a munka és a magánéletünk között, hogy meg kéne fontolni, hogy a munkába vezető utazást is a munkaidő részének tekintsék. 

Arról, hogy ez az újonnan megjelent 'állandó elérhetőség' mennyire káros az ember egészségére, szintén születtek már kutatások: magasabb stresszhez és gyorsabb kiégéséhez vezethet. 

A jelenség egészségügyi következményeivel részletesebben is foglalkoztunk ebben az interjúnkban. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.