Bele kéne számítani a munkaidőbe, ahogy munkába menet emailezünk

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Kutatók szerint annyira gyakori jelenséggé vált, hogy a munkahely és az otthonunk közötti utazás során a telefonunkon munkahelyi emaileket intézünk, hogy ezt az időszakot is bele kéne számítani a munkaidőbe. 

Az University of the West of England ötezer olyan ember viselkedését figyelte meg, akik London környékéről járnak be vonattal dolgozni. És azt találták, hogy az emberek 54 százaléka arra használja a vasút ingyenes wifi-hálózatát, hogy munkahelyi levelezéseiket intézzék. 

De rajtuk kívül is akadtak bőven, akik meg saját mobilinternetüket használva intézték munkahelyi dolgaikat. 

A munkával foglalkozók befelé menet az aznapi munkát előkészítő leveleket írtak, míg a munkanap végén még olyan ügyeket intéztek, melyekre nem maradt idejük az irodában. A kutatásból az is kiderült, hogy a wifi-hálózat elérhetőségének növelésével megnőtt az ott utazóknak munkával töltött ideje. 

A kutatás ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a digitális eszközök terjedésével mennyire felborult a munka-élet egyensúlyunk, mert a mindig elérhető és online lévő telefonjaink miatt a munka világa sosem tapasztalt módon gyarmatosította életünknek olyan területeit, ahol korábban mentesülhettünk a munkahelyi ügyeinktől. 

Korábban számos kutatás mutatta már ki, hogy mennyire sokan vannak, akik még otthon, este is munkahelyi levelekkel foglalkoznak, és a napot is úgy kezdik, hogy átpörgetik a friss leveleket. 

A kutatásban résztvevő Juliet Jain szerint az okostelefonok és az internet miatt annyira elmosódtak a határok a munka és a magánéletünk között, hogy meg kéne fontolni, hogy a munkába vezető utazást is a munkaidő részének tekintsék. 

Arról, hogy ez az újonnan megjelent 'állandó elérhetőség' mennyire káros az ember egészségére, szintén születtek már kutatások: magasabb stresszhez és gyorsabb kiégéséhez vezethet. 

A jelenség egészségügyi következményeivel részletesebben is foglalkoztunk ebben az interjúnkban. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.