Kilyukadt a Nemzetközi Űrállomás, illetve a hozzá kapcsolt Szojuz űrhajó

űrkutatás
2018 augusztus 30., 17:51
comments 110

Kisebb lyuk keletkezett a Nemzetközi Űrállomáson, feltehetően mikrometeor becsapódása okozta – közölte csütörtökön az amerikai és orosz űrközpont. Mindkét forrás hangsúlyozta, hogy az űrhajósok nem kerültek veszélybe, de levegő szökött el az állomással nemrég összekapcsolt Szojuz személyszállító űrhajón keresztül, ahol a lék keletkezett. A baleset szerda éjjel történt. A lyuk mintegy 2 milliméteres volt, de már lezárták ideiglenesen. A repülésirányító szakemberek dolgoznak a tartós javítás mikéntjén.

A Nemzetközi Űrállomás, még lyuktalanul.
photo_camera A Nemzetközi Űrállomás, még lyuktalanul. Fotó: Wikimedia Commons

A léket kapott Szojuz júniusban érkezett az állomásra három asztronautával, és a terv szerint decemberben azzal is térnek majd vissza a Földre. Addig egy másikkal együtt mentőkabinként tartják készenlétben rendkívüli helyzet esetére. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szóvivője azt mondta, hogy korai találgatni, hogy az űrhajósok korábban visszatérnek-e, ha a léket nem sikerül megnyugtató módon lezárni. Jelenleg hatan dolgoznak az állomáson, amely mintegy 400 kilométer magasban kering a Föld körül. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.