Szijjártó bekérette a svéd nagykövetet

POLITIKA
2018 augusztus 30., 10:35
comments 406

Bekérette a budapesti svéd nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a tárca vezetője a svéd miniszterek elmúlt napokban tett, Magyarországot bíráló nyilatkozatai miatt. 

Margot Wallström svéd külügyminiszter szerdán a Twitteren azt írta: Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter a demokraták és a baloldal ellen alakítanak szövetséget.

Heléne Fritzon svéd migrációs miniszter egy dél-svédországi, uniós kérdésekkel foglalkozó szemináriumon bírálta Magyarország menekültpolitikáját. Elmondása szerint egy miniszteri találkozón emlékeztette Magyarország külügyminiszterét 1956-ra, amikor Svédország lelkesen fogadott be magyar menekülteket. A svéd miniszter szerint elvárás lenne, hogy Magyarország ugyanilyen módon vállaljon felelősséget az EU közös menekültpolitikájában.

Szijjártó Péter az MTI-vel csütörtökön közölte:

„a bevándorláspárti svéd kormány újabb támadást indított Magyarország ellen”.

Margot Wallström azt állította, hogy Orbán Viktor és Matteo Salvini a demokraták, vagyis a demokrácia ellen harcolnak, ami „hazugság, Orbán Viktor és Matteo Salvini egyértelműen fogalmaztak, az illegális bevándorlás ellen harcolnak”. Szerinte Orbán Viktor és Matteo Salvini az európai emberek akaratát képviseli, hiszen ők nem akarnak bevándorlást.

A külügyminiszter felidézte:

a svéd migrációs miniszter egyenlőségjelet tett az 1956-os magyar menekültek és az illegális bevándorlók közé. „Aki ilyet tesz, az történelemhamisítást követ el”

Kifejtette: 1956-ban a magyar menekültek a szomszédos országban a nemzeti és nemzetközi jogszabályokat tiszteletben tartva megvárták, amíg egy ország befogadja őket.

Az illegális bevándorlók ezzel szemben „biztonságos országok során vágtatnak keresztül, megszegik a törvényeket, és veszélyt jelentenek a biztonságunkra”

– tudatta.

A külügyminiszter hangsúlyozta: emellett Svédország beavatkozott a Brüsszel és Magyarország közötti perbe, amelyben Brüsszel és a svéd kormány azért támadja Magyarországot, mert átláthatóságot vár el a külföldről finanszírozott bevándorláspárti szervezetektől.

Niclas Trouvé, Svédország budapesti nagykövete azt nyilatkozta a közelmúltban, hogy „várja Magyarország elítélését, vagyis egyértelműen a Soros-szervezetek oldalára állt” – közölte a tárcavezető, hozzátéve: a nagykövetet emiatt csütörtökön bekérették a KKM-be. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.