Gulyás Gergely: Egyház és állam egymás természetes szövetségese

2018 augusztus 31., péntek 17:00
223

Kásler Miklóshoz hasonlóan Gulyás Gergely sem egy állami, hanem egyházi fenntartású oktatási intézményben köszöntötte az új tanévet. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a debreceni Szent László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskolában mondott beszédében kijelentette:

"egyház és állam egymás természetes szövetségese, az együttműködés szükségessége éppen a különvált működés következménye."

Az elmúlt években átalakult a magyar iskolarendszer, ismertette Gulyás. Szerinte a 

legfontosabb változás, hogy egyházi, illetve állami fenntartásba kerültek az intézmények. A változtatás azt a célt szolgálta, hogy mindenki sorsáról az döntsön, ki mennyire szorgalmas, 

„hogyan áll az iskolai tanulmányaihoz”, és ne az határozza meg az emberi életút esélyeit véglegesen, ki hova születik, tette hozzá. Hangsúlyozta: az egyházi szerepvállalás garantálja, hogy nem csak tudásban, de hitben is gazdagon végezhetnek diákok, az egyházak évezredes hazai gyakorlata ugyanis nem csupán az oktatásra, hanem a nevelésre is kiterjed. Az egyházi intézmények célja, hogy nem csak okos és felkészült, hanem jó embereket bocsássanak útjukra. Olyan embereket, akik tudják, hogy mit keresnek, és azt hol találják meg az életben.  (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt