Minek? - válaszolt Szijjártó arra a kérdésre, hogy vitatkozna-e Sorossal

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

Szijjártó Péter az osztrák Pressének adott interjújában reagált arra, hogy Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter az uniós források megvonásával fenyegette meg Magyarországot és Lengyelországot, ha továbbra sem viselkednek szolidárisan. 

A magyar külügyminiszter szerint Magyarország abszolút szolidáris, hiszen több mint egymilliárd eurót költött az Európai Unió külső határainak védelmére. Szerinte ha nem tette volna, további százezrek özönlöttek volna be az EU-ba.

Arra a kérdésére, hogy Magyarországot nem először fenyegetik meg a kohéziós források befagyasztásával és nem lenne-e itt az ideje, hogy a kormány mérsékelje magát, Szijjártó azt válaszolta, hogy ez zsarolás Jean-Yves Le Drian részéről. "Elegünk van abból, hogy néhányan úgy állítják be, mintha a közép-európaiak humanitárius segélyként vagy a nyugat-európai nagylelkűség jeleként kapnák az EU-pénzeket. Ez nem egy egyirányú utca. Magyarország a csatlakozáskor megnyitotta piacait. Osztrák és német cégek hatalmas profitot termelnek” - mondta a külügyminiszter.

Hogy Magyarország blokkolni fogja-e a 2021 és 2027 közötti európai uniós költségvetés elfogadását, Szijjártó azt mondta, hogy a pénzügyi keretről szóló tárgyalásnál harc lesz, de megvannak a magyar kormány szövetségesei. Szerinte azok, akik a francia külügyminiszterhez hasonlóan szubjektív feltételekhez kötnék a kifizetéseket a kohéziós forrásokból, az Európai Unió egységét veszélyeztetik.

A Presse emlékeztetett arra, hogy nemcsak Jean-Yves Le Drian kérdőjelezte meg, hogy Magyarország tiszteletben tartja-e még az EU elveit. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európa Tanács Velencei Bizottsága élesen bírálta a Stop Soros törvénycsomagot. 

Szijjártó Péter szerint ezek a viták mind egyetlen témával, a migrációval kapcsolatosak. Aki nem osztja az Európai Bizottság politikailag korrekt álszent felfogását, azt támadások érik.

Ennél a pontnál a riporter felhívta a magyar külügyminiszter figyelmét, hogy a Soros elleni kampány abszurd, és nincs semmiféle Soros-terv arról, hogy migránsokat kellene Európába hozni, csak egy cikk a milliárdostól a témában. 

De Szijjártót ezt sem zökkentette ki a szokásos mondandójából. Azt mondta, sosem merné abszurdnak nevezni az ausztriai folyamatokat. Szerinte Soros György világossá tette, hogy mit akar: elárasztani Európát migránsokkal és létrehozni egy kevert társadalmat. Mi nem akarjuk ezt. Szijjártó még hozzátette azt is, hogy Soros meg akarta buktatni a kormányt, ezért az ellenzéki erőket támogatta. 

A magyar külügyminiszter szerint egy demokráciában megengedhető, hogy a kormány visszacsapjon és érveljen valaki ellen. Erre a riporter megjegyezte, hogy más érvelni, mint visszacsapni, és a demokráciáknak tűrniük kellene az ellentmondást, nem pedig fojtogatni a civil szervezeteket. Szijjártó erre válaszul elmondta, hogy Magyarországon következményekkel kell számolnia annak, aki jogalap nélkül segít valakinek menedékkérelmet beadni, mert nemzetbiztonsági érdekeket sért. Másrészt pedig minden szervezetnek nyilvánosságra kell hoznia, milyen pénzeket kap külföldről, ha befolyásolni akarja  a közvéleményt. (A különadóról a miniszter nem tett említést.)

Arra a kérdésre, hogy kész lenne-e nyíltan vitázni Soros Györggyel, azt válaszolta: „Minek? Az álláspontok ismertek. Nem titok.”Arra a elvetésére, hogy alakulóban van-e egy magyar-osztrák-olasz tengely a migráció ügyében, Szijjártó Péter azt válaszolta, hogy az új olasz és osztrák kormány jóval közelebb áll Magyarországhoz az elődeinél. Olaszország azonban a menedékkérők EU-n belüli szétosztását szorgalmazza, míg Magyarország ellenzi ezt - idézte fel a lap. A külügyminiszter szerint viszont egyetértenek Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel abban, hogy egyetlen illegális bevándorlónak sem szabad az EU területére lépni. „Szívesen segítünk Olaszországnak az illegális bevándorlók hazajuttatásában” - mondta. (Die Presse/MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.