Zacher levélben figyelmeztette a kórházvezetést, hogy októberre összeomolhat a sürgősségi ellátás

Egészségügy
2018 szeptember 1., 16:26
comments 499

Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka a címzettje annak a belső levélnek, amit egy anonim olvasói levél nyomán az Index hozott nyilvánosságra szombaton, és amit Zacher Gábor írt alá. A lap megkereste az orvost, aki nem cáfolta a levél valódiságát.  

photo_camera Zacher Gábor addiktológus, a Honvédkórház sürgősségi osztályának egykori vezetője Fotó: 444

A levél fő állítása, hogy a Honvédkórház sürgősségi centruma 

„legkésőbb október első harmadának végére jelen személyi állománnyal, illetve műszerezettséggel működésképtelenné válik”, 

de a szöveg egyenként végig is halad azokon a munkatársakon, akiket bármelyik pillanatban elveszíthet az intézmény, ha nem rendezik a munkakörülményeket, és nem csökkentik az egyes alkalmazottak munkaterheit. Eszerint 

  • „a sürgősségi centrumban dolgozó orvosok közül hatan töltik felmondási idejüket,
  • ketten gyermeket várnak, 
  • egy ember végleg el akarja hagyni a pályát, 
  • többen kevesebb óraszámban vagy félállásban szeretnének dolgozni, 
  • egy orvos a PhD-ja miatt fizetés nélküli szabadságra megy, 
  • egy orvost pedig külföldi misszióba vezényeltek”.

Zacher a levélben azt is leírja, hogy a fenti emberek pótlása nélkül az ügyeleti műszakok betöltése is nehézségbe ütközhet, és erre nem megoldás az sem, ha más osztályokról irányítanak át embereket, mert sürgősségi gyakorlat nélkül még egyébként képzett orvosok sem feltétlenül tudják ellátni ezt a típusú munkát. 

A levélben, írja az Index, Zacher kiemeli, hogy nem személyekről szóló problémáról van szó, egész egyszerűen az októberi ügyeleti beosztást ilyen körülmények között már nem lehet elkészíteni. Hogy mikor íródott a levél, arra nincs utalás, de ez alapján viszonylag friss lehet. A levélíró kitér arra is, hogy az osztály műszaki felkészültsége elégtelen. 

"Évek óta jeleztük és jelezzük, hogy az eszközök amortizálódtak, pótlásuk nem történt meg" 

- írja Zacher, aki szerint a betegek áthelyezése is gyakran nehézségekkel jár, az orvosoknak sok idejük és energiájuk megy el telefonálgatásra és alkudozásra más osztályokkal.  

Zacher az Indexnek nem tagadta, hogy ő írta a levelet, de világossá tette azt is, hogy nem ő hozta azt nyilvánosságra, és kellemetlen számára az így kialakult helyzet. Az orvos nem akar az ügyben többet nyilatkozni, azt viszont fontosnak tartotta még elmondani, hogy büszke a Honvédkórházban eltöltött négy évére: 

„fantasztikus emberekkel dolgoztam együtt, nincs bennem tüske és nem akarok pocskondiázni senkit”.

Zacher Gábor pénteken adta be felmondását, mert nem tud elszámolni lelkiismeretével, és a munkavégzéshez szükséges körülmények és emberállomány nem adottak. A kórház vezetése úgy kommentálta a döntést, hogy amúgy is eldőlt már, hogy az orvos nem kap új szerződést. 

A kormánylap Magyar Idők másnap már arról írt, hogy Zacher távozásával több orvos felülvizsgálta korábbi döntését, és várhatóan visszatér az osztályra. Utóbbi értesülést az addiktológus már nem kívánta kommentálni. (Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt