Duterte holnap Izraelbe látogat, hogy fegyvereket vegyen

Holnap találkozik Benjamin Netanjahu izreali miniszterelnökkel Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke, aki korábban magát Hitlerhez, a drogosok ellen folytatott gyilkoló hadjáratát pedig a holokauszthoz hasonlította.

Az izraeli látogatás elsődleges célja, hogy Duterte fegyvereket vásárolhasson, ugyanis mióta megromlott a kapcsolat az USA-val, Izrael lett a Fülöp-szigetek egyik fő beszállítója. A vizit állami promóciója viszont nem ezt, hanem a két ország közti - valóban jelentős - történelmi kapcsolatokat hangsúlyozza. Azt, hogy a Fülöp-szigetek a második világháború alatt befogadott zsidó menekülteket, illetve hogy 1947-ben igennel szavazott az ENSZ-ben Izrael állam létrehozására. Duterte a Jad Vasem mellett olyan emlékhelyeket látogat majd meg, amelyek ezekre az eseményekre emlékeztetnek.

Duterte játszik egy izraeli puskávalFotó: NOEL CELIS/AFP

Sokan viszont tiltakoznak Duterte jelenléte ellen, és nem csak azért, mert a több ezer ember életét követelő drogháborúja igazi emberi jogi katasztrófa. Hanem mert az elnöksége középpontjában álló, drogosok ellen indított hajszát a holokauszthoz hasonlította 2016-ban, önmagát pedig Hitlerhez. „Hitler 3 millió zsidót mészárolt le. Nekünk van 3 millió drogfüggőnk. Boldogan végezném ki mindet” - mondta. (Mellesleg Hitler nem 3, hanem 6 millió zsidó haláláért felelős.)

Duterte később bocsánatot kért, de így is többen szégyenletesnek nevezték, hogy az izraeli miniszterelnök és államelnök fogad egy ilyen embert. A Guardian viszont hozzáteszi, hogy Netanjahu több olyan külföldi politikussal is jó viszonyt ápol, akit antiszemitizmussal vádolnak, például amerikai keresztény fundamentalistákkal és Orbán Viktorral.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.