Harmincezren búcsúztatták a donyecki felkelés felrobbantott vezetőjét a helyi operaházban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Donyeckben vasárnap délelőtt temették el Alekszander Zaharcsenkót, a donyecki népköztársaság miniszterelnökét. A népköztársaságot a 2014-ben kitört kelet-ukrajnai felkelés nyomán kiáltották ki. Ukrajna kormánya és a NATO legtöbb tagállama szerint az egész felkelést, és magát a népköztársaságot is az orosz kormány irányítja.

Zaharcsenkót pénteken robbantották fel egy donyecki étteremben. Nem ez volt az első gyilkossági kísérlet az egykori villanyszerelő ellen, 2014-ben például túlélte, hogy bombát helyeztek el az autójában. Két alkalommal harc közben is megsebesült. 2014 ősze óta volt miniszterelnöke a népköztársaságnak, amit egyetlen másik állam sem ismer el. A pénteki merényletben meghalt a testőre és súlyosan megsebesült a kormányának gazdasági minisztere is.

Gyászolók Zaharcsenko temetésén.Fotó: ALEKSEY FILIPPOV/AFP

Zaharcsenko egy időben azt javasolta, hogy a donyecki és luganszki népköztársaságokat egyesítsék Kisoroszország néven, de a tervet még Moszkvából sem támogatták. 

Zaharcsenko temetéséről az orosz állami hírügynökség az egykori kommunista állami temetések hangulatában írt, fogalkozásuk szerint felsorolva a résztvevőket, úgyis mint "miniszterek, tisztek, üzletemberek, nyugdíjasok, egyetemi hallgatók és iskolás gyerekek", összesen harmincezren. A koporsót a donyecki operában ravatolozták fel.

Zaharcsenkót az orosz kormány szerint az ukrán titkosszolgálat ölte meg. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter erre hivatkozva szombaton bejelentette, hogy nem lehet folytatni egyelőre a béketárgyalásokat, és a minszki folyamatnak nevezett négyoldalú egyeztetésből (Ukrajna, Oroszország, Németország, Franciaország) egyelőre kivonulnak. 

Fejet hajt a koporsó előtt Alekszander Timofejev, a donyecki népköztársaság gazdasági minisztere. A fején a kötés jelzi, hogy ő is megsérült a merényletben, amiben a főnöke meghalt.Fotó: ALEKSEY FILIPPOV/AFP

Az ukrán kormány visszautasítja a vádat, és szerintük az orosz titkosszolgálat ölte meg Zaharcsenkót, mert összeveszett orosz gazdáival. Az ukránok szerint egyébként is állandó belharcok dúlnak a felkelők között, és a merénylet jól illeszkedik a belső leszámolások sorába.

A Tassz orosz állami hírügynökség szerint 30 ezren búcsúztatták Zaharcsenkót.Fotó: ALEKSEY FILIPPOV/AFP

Valóban volt már néhány hasonló gyilkosság a közelmúltban:

  • 2017 februárjában Mihail Tolsztih parancsnokot (beceneve: Givi) felrobbantották a saját irodájában,
  • Arzeny Pavlov parancsnokot (becenevén Motorola) a társasházában lévő liftben robbantották fel 2016 őszén,
  • míg 2015 első napján Alekszandr Dednov luganszki parancsnokot akkor ölték meg, amikor a felkelés egy másik szárnya akarta éppen letartóztatni, mert a gyanú szerint kínzókamrát rendezett be egy pincében.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.