Harmincezren búcsúztatták a donyecki felkelés felrobbantott vezetőjét a helyi operaházban

külföld
2018 szeptember 02., 08:58
comments 144

Donyeckben vasárnap délelőtt temették el Alekszander Zaharcsenkót, a donyecki népköztársaság miniszterelnökét. A népköztársaságot a 2014-ben kitört kelet-ukrajnai felkelés nyomán kiáltották ki. Ukrajna kormánya és a NATO legtöbb tagállama szerint az egész felkelést, és magát a népköztársaságot is az orosz kormány irányítja.

Zaharcsenkót pénteken robbantották fel egy donyecki étteremben. Nem ez volt az első gyilkossági kísérlet az egykori villanyszerelő ellen, 2014-ben például túlélte, hogy bombát helyeztek el az autójában. Két alkalommal harc közben is megsebesült. 2014 ősze óta volt miniszterelnöke a népköztársaságnak, amit egyetlen másik állam sem ismer el. A pénteki merényletben meghalt a testőre és súlyosan megsebesült a kormányának gazdasági minisztere is.

Gyászolók Zaharcsenko temetésén.
photo_camera Gyászolók Zaharcsenko temetésén. Fotó: ALEKSEY FILIPPOV/AFP

Zaharcsenko egy időben azt javasolta, hogy a donyecki és luganszki népköztársaságokat egyesítsék Kisoroszország néven, de a tervet még Moszkvából sem támogatták. 

Zaharcsenko temetéséről az orosz állami hírügynökség az egykori kommunista állami temetések hangulatában írt, fogalkozásuk szerint felsorolva a résztvevőket, úgyis mint "miniszterek, tisztek, üzletemberek, nyugdíjasok, egyetemi hallgatók és iskolás gyerekek", összesen harmincezren. A koporsót a donyecki operában ravatolozták fel.

Zaharcsenkót az orosz kormány szerint az ukrán titkosszolgálat ölte meg. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter erre hivatkozva szombaton bejelentette, hogy nem lehet folytatni egyelőre a béketárgyalásokat, és a minszki folyamatnak nevezett négyoldalú egyeztetésből (Ukrajna, Oroszország, Németország, Franciaország) egyelőre kivonulnak. 

Fejet hajt a koporsó előtt Alekszander Timofejev, a donyecki népköztársaság gazdasági minisztere. A fején a kötés jelzi, hogy ő is megsérült a merényletben, amiben a főnöke meghalt.
photo_camera Fejet hajt a koporsó előtt Alekszander Timofejev, a donyecki népköztársaság gazdasági minisztere. A fején a kötés jelzi, hogy ő is megsérült a merényletben, amiben a főnöke meghalt. Fotó: ALEKSEY FILIPPOV/AFP

Az ukrán kormány visszautasítja a vádat, és szerintük az orosz titkosszolgálat ölte meg Zaharcsenkót, mert összeveszett orosz gazdáival. Az ukránok szerint egyébként is állandó belharcok dúlnak a felkelők között, és a merénylet jól illeszkedik a belső leszámolások sorába.

A donyecki Népköztársaság zászlaja alatt álló emberek a szakadár terület vezetőjének temetésén, 2018 szeptemberében.
photo_camera A Tassz orosz állami hírügynökség szerint 30 ezren búcsúztatták Zaharcsenkót. Fotó: ALEKSEY FILIPPOV/AFP

Valóban volt már néhány hasonló gyilkosság a közelmúltban:

  • 2017 februárjában Mihail Tolsztih parancsnokot (beceneve: Givi) felrobbantották a saját irodájában,
  • Arzeny Pavlov parancsnokot (becenevén Motorola) a társasházában lévő liftben robbantották fel 2016 őszén,
  • míg 2015 első napján Alekszandr Dednov luganszki parancsnokot akkor ölték meg, amikor a felkelés egy másik szárnya akarta éppen letartóztatni, mert a gyanú szerint kínzókamrát rendezett be egy pincében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.