Kilátástalanság, reménytelenség és „Új Soros-terv” Németországban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Döbbenetes, hátborzongató, letaglózó, vérfagyasztó innovációra szánta el magát az évek óta lendületesen Soros-tervező kormányzati kommunikáció. Kiszelly Zotán kormányológus az M1 vasárnap reggeli műsorában bedobta – MOST JÓL KAPASZKODJANAK MEG!!! – 

az Új Soros-tervet.

Kiszelly azt fejtegette a műsorban a chemnitzi zavargások apropóján, hogy Németországban „kilátástalanság és reménytelenség” van, az átlag német egyre nehezebben tudja fenntartani az életszínvonalát, ráadásul – itt van egy kis logikai ugrás a fejtegetésben, amelyet az MTI idéz a tévés nyilatkozat alapján  – nagy a munkaerőhiány, emiatt „Angela Merkel német kancellár egy »új Soros tervet« akar végrehajtani. Ennek lényege, hogy a jelenleg Olaszországban lévő 600 ezer menedékkérőt visszaküldenék, de ugyanennyi embert hoznának be legálisan repülőn. Őket pedig kvóta alapján osztanák szét az európai országokban.”

Na most az nem egészen világos, miként mérsékelhetné a németországi munkaerőhiányt, ha más országokba kvótáznának át menekülteket vagy bevándolókat, mint ahogy azt sem, miért kell hatszázezer embert visszaküldeni és hozatni helyettük másik hatszázezret, dehát ravasz ember ez a Soros vagy Merkel vagy kicsoda.

A lényeg mégis, hogy megszületett végre, az ÚJ SOROS-TERV, amely ha csak negyed olyan sikeres politikaikommunikációs fejlesztés lesz, mint a régi, akkor megint ellesznek vele egy pár évig. 

Orbán Viktor egyik legrégibb kommunikációs ötlete – a nagy kommunista elődök nyomán –, hogy lehetőleg minden kormányzati akciót valamilyen személyről kell elnevezni, vagy marketinges nyelven: brandelni. Eképpen lett a korábban személytelen kormányzati fejlesztési tervekből Széchenyi-terv sőt Széhenyi Terv, majd Új Széchenyi-terv, és aztán folytatódott a sor a Vásárhelyi-terven át a Jedlik Ányos Tervig meg a  Klebersberg Intézményfenntartó Központig és gyakorlatilag az őrületig.

A Soros-terv tulajdonképpen Orbán másik nagy politikai innovációját, az ellenségképalkotást hozza össze a brandelősdivel: így lett Soros György menekültügyben publikált cikkeiből (amelyekben egyébként nagyon sok területen hasonló dolgokat javasol az európába irányuló migrácó kezelésére, mint Orbán) Soros-terv.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.