Soltész államtitkár: „Az iskolának, az egyháznak és a szülőknek közösen kell egy irányba nevelniük a gyermekeket”

2018 szeptember 2., vasárnap 16:09
468

Az iskolának, a pedagógusoknak, az egyháznak és a szülőknek közösen kell „egy irányba” nevelniük a gyermekeket - jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára vasárnap Geszteréden. 

Soltész Miklós a felújított és kibővített Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola átadásán azzal a fergeteges hasonlattal élt, hogy a szobrászok és kézművesek egy hatalmas kő- vagy márványtömbből hozzák létre évek, évtizedek alatt alkotásaikat, ezt az óriási munkát végzi el a gyerekeinkkel a nagyszülőktől kezdve a pedagógusokig mindenki. Mielőtt a művészek elkészítik a szobrot, mindig megbeszélik, mit kell csinálni, mert olyan nincs, hogy „össze-vissza pattintják a darabokat”, így 

a gyerekek esetében sem lehet, hogy külön-külön mindenki máshogy akarja nevelni őket - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, közösen kell őket „csiszolni és faragni”.

Az iskola védőszentjéről elnevezett szobor és szökőkút felavatásával egybekötött rendezvényen a gyerekekhez szólva Soltész Miklós elmondta, a tanárok a tanítással és a neveléssel a későbbi felnőttkorra, a családalapításra készítenek fel, így nagyon fontosak az óvodában és az iskolában eltöltött évek. Az iskolai évek talán a legmeghatározóbbak a gyerekek életében - hangsúlyozta a kormánypárti politikus. Ha ezt a gyermekek úgy tudják megélni - folytatta -, hogy odafigyelnek a szülőkre, a tanítókra és a lelki vezetőkre, akkor biztos, hogy olyan emberekké válnak majd, akikre büszkék lehetnek a geszterédiek. 

Az eseményen köszöntőt mondott Simon Miklós (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője és Szabó József (Fidesz-KDNP) polgármester, az intézményt Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke áldotta meg. A püspök köszöntőjében hangsúlyozta, Geszteréd „mert nagyot álmodni”, amikor három évvel ezelőtt a község vezetése egy egyházi iskola létrehozásáról döntött. A kormány és az egyházmegye összesen mintegy 800 millió forintos támogatásával új szárnnyal bővítették a már meglévő iskolaépületeket. A nyolc új tanterem mellett kápolna is épült a 150 gyereket oktató intézményben, és a tervek között egy kondipark megépítése és az iskolaudvar fejlesztése is szerepel. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt