Egyre nagyobb arányban fulladnak a tengerbe az Európába tartók

külföld
2018 szeptember 03., 09:45
comments 325

Bár egyre csökken a Földközi-tengeren át Európába érkező menekülők száma, a jellemzően Líbiából Olaszországba vezető útvonal egyre veszélyesebbé válik. Az ENSZ menekültügynöksége, az UNHCR statisztikái szerint idén egész évre vetítve 18 partot érő menekülőre jut egy, aki életét veszti az út során. Tavaly még 42 partot érőre jutott egy vízbe fulladó.

A statisztikák ráadásul folyamatosan romlanak, júniusban már minden 7-ik partot érő menekülőre jutott egy halálos áldozat. Ennek legfőbb oka, hogy a líbiai milíciák erőszakosabb fellépése miatt az embercsempészek egyre veszélyesebb útvonalakat választanak.

"Az érkezők számának csökkenésével egyre kevésbé az a kérdés, hogy Európa képes-e kezelni a menekülők tömegét, és egyre inkább az, hogy elég humánus-e még ahhoz, hogy életeket mentsen" - nyilatkozta a Guardiannak Pascale Moreau, az UNHCR európai irodájának vezetője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.