Egyre nagyobb arányban fulladnak a tengerbe az Európába tartók

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Bár egyre csökken a Földközi-tengeren át Európába érkező menekülők száma, a jellemzően Líbiából Olaszországba vezető útvonal egyre veszélyesebbé válik. Az ENSZ menekültügynöksége, az UNHCR statisztikái szerint idén egész évre vetítve 18 partot érő menekülőre jut egy, aki életét veszti az út során. Tavaly még 42 partot érőre jutott egy vízbe fulladó.

A statisztikák ráadásul folyamatosan romlanak, júniusban már minden 7-ik partot érő menekülőre jutott egy halálos áldozat. Ennek legfőbb oka, hogy a líbiai milíciák erőszakosabb fellépése miatt az embercsempészek egyre veszélyesebb útvonalakat választanak.

"Az érkezők számának csökkenésével egyre kevésbé az a kérdés, hogy Európa képes-e kezelni a menekülők tömegét, és egyre inkább az, hogy elég humánus-e még ahhoz, hogy életeket mentsen" - nyilatkozta a Guardiannak Pascale Moreau, az UNHCR európai irodájának vezetője.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.