Lemészárolt elefántok tucatjaira bukkantak Botswanában

87 elefánt tetemét találták meg természetvédők Botswanában, nem sokkal az ország egyik legfőbb látványosságának számító Okavango természetvédelmi rezervátum mellett. Az Elefántok Határok Nélkül nevű természetvédő szervezet éppen légi felderítést végez az országban, éppen azért, hogy felmérjék az elefánt-állományt. Ennek során találták meg a tetemeket.

Az állatokat orvvadászok ölhették meg az agyarukért, már hetek óta halottak lehetnek. A szervezet egyik kutatója, Mike Chase azt mondta, ennyi leölt állatot még sehol máshol nem látott Afrikában.

Botswana rendelkezik jelenleg a világ legnagyobb elefánt-populációjával. Ez nem csoda, az ország sokáig egyfajta menedéket kínált az állatoknak, köszönhetően annak, hogy felállítottak egy különleges egységet kifejezetten az orvvadászok megfékezésére. Ez azzal járt, hogy a vadorzók közül sokan nem mertek bemerészkedni az országba, inkább csak a határvidéken vadásztak az állatokra.

Az elefántokra szerelt jelzőberendezések szerint ezt még az állatok is megérezték, rengetegen vándoroltak át a szomszédos országokból a számukra biztonságosabb Botswana területére.

A természetvédelmi szervezet szerint ennek vége, a 87 állat tetemére már mélyen az ország területén belül találtak rá, ennek pedig szerintük köze van ahhoz, hogy a kormány lefegyverezte a különleges egységet. Ennek az oka az volt, hogy a katonai fegyverekkel felszerelt egység többször is összetűzésbe került a határvidéken a szomszédos országok állampolgáraival (állítólagos orvvadászokkal), ebből pedig diplomáciai botrány lett.

Fotó: Rosanna U/Image Source

“Az orvvadászok most megindultak Botswanába, ahol a világ legnépesebb elefánt-állománya várja őket” - mondta Mike Chase. A természetvédők attól félnek, hogy a helyi kormány a szőnyeg alá fogja söpörni a problémát, mert az rontaná az ország hírnevét. “Gyors és közvetlen beavatkozásra lenne szükség” - mondta Mike Chase. (BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.