Lemészárolt elefántok tucatjaira bukkantak Botswanában

külföld
2018 szeptember 03., 15:55
comments 71

87 elefánt tetemét találták meg természetvédők Botswanában, nem sokkal az ország egyik legfőbb látványosságának számító Okavango természetvédelmi rezervátum mellett. Az Elefántok Határok Nélkül nevű természetvédő szervezet éppen légi felderítést végez az országban, éppen azért, hogy felmérjék az elefánt-állományt. Ennek során találták meg a tetemeket.

Az állatokat orvvadászok ölhették meg az agyarukért, már hetek óta halottak lehetnek. A szervezet egyik kutatója, Mike Chase azt mondta, ennyi leölt állatot még sehol máshol nem látott Afrikában.

Botswana rendelkezik jelenleg a világ legnagyobb elefánt-populációjával. Ez nem csoda, az ország sokáig egyfajta menedéket kínált az állatoknak, köszönhetően annak, hogy felállítottak egy különleges egységet kifejezetten az orvvadászok megfékezésére. Ez azzal járt, hogy a vadorzók közül sokan nem mertek bemerészkedni az országba, inkább csak a határvidéken vadásztak az állatokra.

Az elefántokra szerelt jelzőberendezések szerint ezt még az állatok is megérezték, rengetegen vándoroltak át a szomszédos országokból a számukra biztonságosabb Botswana területére.

A természetvédelmi szervezet szerint ennek vége, a 87 állat tetemére már mélyen az ország területén belül találtak rá, ennek pedig szerintük köze van ahhoz, hogy a kormány lefegyverezte a különleges egységet. Ennek az oka az volt, hogy a katonai fegyverekkel felszerelt egység többször is összetűzésbe került a határvidéken a szomszédos országok állampolgáraival (állítólagos orvvadászokkal), ebből pedig diplomáciai botrány lett.

photo_camera Fotó: Rosanna U/Image Source

“Az orvvadászok most megindultak Botswanába, ahol a világ legnépesebb elefánt-állománya várja őket” - mondta Mike Chase. A természetvédők attól félnek, hogy a helyi kormány a szőnyeg alá fogja söpörni a problémát, mert az rontaná az ország hírnevét. “Gyors és közvetlen beavatkozásra lenne szükség” - mondta Mike Chase. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.