Szaúd-Arábia elismerte, hogy hiba volt lebombázni egy busznyi kisiskolást

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Jemenben a lázadó huszik ellen harcoló, szaúdi vezetésű nemzetközi koalíció ritka beismerést tett: szerintük is hiba volt lebombázni több tucatnyi kisiskolást. Azt is megígérték, hogy felelősségre vonják a "hibás" döntés meghozatalában résztvevőket.

Az augusztus 9-i bombázás után a koalíció még azt állította, hogy rakétakilövőket bombáztak, ahonnan az előző nap Szaúd-Arábiát támadták a huszik, akiket azzal is megvádoltak, hogy élő pajzsként használták a bombázásban meggyilkolt gyerekeket.

Az eset kivizsgálására felállított vizsgálócsoportjuk most arra jutott, hogy bár a buszon hírszerzési értesüléseik szerint huszi vezetők utaztak, a légicsapás "halogatása" miatt a buszt nem a pusztában, hanem egy város piacterén érte a csapás, így eshetett áldozatául rengeteg iskolás gyerek is. Így szerintük most azt kell megvizsgálni, hogy kinek a hibájából csúszott a támadás.

Valójában a busz iskolásokkal volt teli, ezt videófelvételek is bizonyítják.

A szaúdi vezetésű koalíció "elfogadja" a vizsgálat megállapításait. Tárgyalásokat kezdeményeztek a jemeni kormánnyal az áldozatok kártalanításáról, illetve felülvizsgálják a bevetési szabályokat is, hogy elkerülhessék a hasonló eseteket. (Via The New York Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.